Közösség

Postamúzeum, Budapest

1068 Budapest, Benczúr utca 27.
GPS: 47.510951, 19.075098
Telefonszám:

 

Kiállítás: +36 1 269 6838

Porta: +36 1 322 4240

info@postamuzeum.hu

 

 

 

A Postamúzeum székhelye 2012 óta a Benczúr u. 27. alatti, 1931 óta a postások művelődését szolgáló épület. A második emeleten berendezett állandó kiállítás koncepciója: miben, milyen területen tekinthető elsőnek a Magyar Királyi Posta, milyen technikai újításokat, szolgáltatásokat vezetett be elsőként, vagy elsők között, akár a világon, akár Európában. Elsők között teremtette meg a lehetőségét a nők munkába állásának, önálló egzisztenciateremtésének; a világon elsőként állította szolgálatba a benzin üzemű motorral hajtott gépjárműveket; 1869. október 1-jén az osztrák postával egy időben vezette be a levelezőlapot, mint új küldeménytípust; magyar postatisztek munkavégzést tökéletesítő találmányait más európai posták is alkalmazták; a postamérnökök kiemelkedő munkájukkal a távíró-, távbeszélő- és rádióberendezéseket tökéletesítették; az 1933-ban megépített Lakihegyi rádióállomás szivarantennája akkor a világ legmagasabb műszaki építményének számított. 

Kézi kapcsolású telefonközpontok, csőpostaberendezés, Morse-féle távíró- és telexgépek, szünetjeladó működés közben nemcsak megfigyelhető, hanem ki is próbálható, mint ahogy levélkötegek készítése, és az értékküldemények továbbítását szolgáló zsák speciális lakattal történő lezárása is. Kiállításunk több módon is lehetőséget ad ismeretszerzésre, tevékenységek kipróbálására, az idősebb korosztálynak nosztalgiázásra, a gyermekeknek telefonon keresztül történő mesehallgatásra.

Az első terem időszaki kiállításainknak ad helyet:

 

Távirati Stílusban

Távirat, dísztávirat – ma már alig használt kommunikációs eszközök, a fiatalabb generációk számára szinte ismeretlen fogalmak. Holott a legtöbb család archívumában lapulnak dísztáviratlapok, melyek jeles eseményre, évfordulóra érkeztek, olykor tömegesen is, s melyek képi világukkal, művészi kivitelezésükkel félreérthetetlenül elárulják születésük korát, és a lakosság ízlését. Hatvan művész forgalomba került százharminc alkotása mintegy összefoglalását nyújtja az alkalmazott grafika műfajában 1928 óta végbement művészeti változásoknak.

Napjaink felgyorsult, a szinte azonnali kapcsolatot teremtő mobil és internetes világban a dísztávirat idejétmúltnak tűnhet, de értékesebb, mert kézzel fogható, maradandó, megőrizhető. Kiállításunkkal erre is rá szeretnénk irányítani a figyelmet, túl azon, hogy bemutatjuk a magyar dísztáviratok történetét.

 

 

 


Nyitvatartás

Nyitva: keddtől vasárnapig 10–18 óráig. Hétfőn zárva.

Téli nyitvatartás január, február és december hónapokban: keddtől vasárnapig 10–16 óráig, hétfőn zárva.

Egyéb napok, melyeken zárva vagyunk: január 1., nagypéntektől húsvétvasárnapig, pünkösdvasárnap, mindenszentek napja, december 24–31.


Belépőjegy árak

Teljes árú - 1000 Ft

Kedvezményes (diák, nyugdíjas, postás) - 500 Ft

Családi (2 felnőtt + 2 vagy több gyermek) - 2100 Ft

Felnőtt csoportos (10 fő felett) - 600 Ft/fő

Kedvezményes csoportos (10 fő felett) - 200 Ft/fő

Múzeumpedagógiai foglalkozás - 500 Ft/fő

 

Ingyenes: 70 év felettieknek, fogyatékkal élőknek, pedagógusoknak, újságíróknak.

Az ingyenességet megfelelő igazolvánnyal igazolni kell (személyi, pedagógus, újságírói, rokkantsági igazolvány)


 

 

Legfrissebb híreink
Postamúzeum
E-mail: info@postamuzeum.hu
Telefon: +36 1 269 6838
+36 1 322 4240
Cím: 1068 Budapest, Benczúr u. 27.
Megjelenítés Google térképen
Jelenlegi nyelv: magyar
Minden jog fenntartva © 2013