140 ÉVES A MAGYAR TELEFÓNIA

A telefon közérdekű alkotássá akkor vált, amikor Puskás Ferenc eszméjére az állomások vezetékeit telefonközpontba vezették be és ott a hívó- és hívott állomás vezetékét emberi kéz segítségével összekapcsolták. A magyar eszme átugrott Amerikába (1878), de pár év mulva (1881) visszavándorolt szülőhazájába és magával hozta Budapestre az első, fürdő-utcai központot.

LÉDECZKY SÁNDOR (m. kir. postaműszaki igazgató) és FODOR GUSZTÁV (m. kir. postamérnök), 1931.

Ugyan a mai napig nem bizonyított, hogy a telefonközpontok ötlete a Puskás fivérektől származna, az kétségtelen tény, hogy hazánkban 1881. május 1-én a budapesti Fürdő utcában (ma az V. kerületi Hild tér) Puskás Ferenc adta át az első, nyilvános jellegű távbeszélő központot a közhasználat számára.

Bár ezelőtt is volt két pont közötti telefonbeszélgetés, de a távbeszélő-hálózat először ekkor valósult meg, lehetőséget adva arra, hogy a hálózat előfizetői egyetlen készülékükről és a központba befutó egyetlen vonalon egymással beszélhessenek a központi kapcsoló előtt dolgozó kezelőnők segítségével.

Mindezek miatt 1881-et tekintjük a magyar telefónia 140 esztendős történetének születési éveként.

Ez ihlette a jelen főmenü nevét is, és innen érhetőek el a Postamúzeum saját publikációi és média-megjelenései, amelyek az idén erre az évfordulóra koncentrálnak.

A Fürdő utcai első telefonközpont, egyben

az első kezelőnő, MATKOVITS JÚLIA munkahelye

 

MÚZEUMUNK PUBLIKÁCIÓI

Az almenüben a múzeum különböző gyűjteményi területeit kezelő és azok tárgyait, történetét kutató munkatársaink publikációit tesszük közzé rendszeresen.

A cikkeken keresztül az olvasók megismerkedhetnek a Magyar Posta elmúlt 140 évének a telefóniához kapcsolódó eszközeivel, tevékenységével, beleértve nemcsak a készülékeket, hanem a ruházatot, szervezeti felépítést, a fontosabb mérföldköveket és kimagasló személyiségeket is.

Az írásokban hírt adunk a területen született magyar fejlesztésekről és elért sikerekről, valamint egyedi telefonokról, ritkaságokról, melyek mind a Magyar Posta hosszú múltját, történetét fényesítik.

 

MÉDIA-MEGJELENÉSEK

Eddig is szerepelt a Postamúzeum számos nyomtatott és online sajtóban, illetve rádió- és TV-műsorokban is. Ezeknek új almenüt hoztunk létre a honlapunkon, melyet folyamatosan frissítünk.

A honlapunk olvasói tehát ebben az almenüben összegyűjtve elolvashatják és megtekinthetik a különböző médiákban való megjelenéseinket.

Benczúr Ház Kulturális Központ

 

Postamúzeum

E-mail: info@postamuzeum.hu

Telefon:  +36 1 269 6838
               +36 1 322 4240

Cím: 1068 Budapest, Benczúr u. 27.