top of page

140 ÉVES A MAGYAR TELEFÓNIA

140 éves a magyar telefónia -  kiállítás-beharangozó

Az 1881. május 1-jén a budapesti Fürdő utcában (ma az V. kerületi József Attila utca) Puskás Ferenc által a közhasználat számára átadott első nyilvános jellegű távbeszélőközpont indította útjára a magyar telefóniát.

Válogatás a tervezett 140 éves a magyar telefónia című kiállítás tárgyaiból:

1881_78-keresztlemezes.jpg

1882

Az 1882 körül gyártott 78 előfizetőt kiszolgáló központi kapcsoló (telefonközpont) azonos, keresztlemezes elven működik, mint az 1881-ben a Fürdő utcában (ma az V. kerületi József Attila utca) felállított, 200 előfizető kiszolgálására tervezett készülékek.

A hívó és hívott fél összekapcsolása két rézdugóval történt, amelyeket az adott előfizetőkhöz bekötött függőleges fémlemez és egy szabad vonalat képviselő vízszintes lemez keresztpontjaiba dugaszoltak:

dugaszok.jpg

Az azonos vízszintes sorba helyezett további dugókkal a konferencia-hívás is lehetséges volt.

1906_7M.jpg

1906

Az 1906-ban még fejlesztés alatt álló telefont 1907-ben 7 M. beszélőszekrény néven rendszeresítette az Osztrák-Magyar Monarchia hadereje. A német megnevezése Mikrophonkassette M. 7 volt.

Öt bécsi és három budapesti cég gyártotta, a háborús évek alatt 7 különböző kivitelben és mintegy 73,000 darabszámmal.

A csengő szerepét kiváltó morgóval (zümmer) morzejeleket is át lehetett vinni a fogadó oldalra.

A készüléket a budapesti Ericsson Magyar Villamossági Részvénytársaság ("ezelőtt: Deckert és Homolka") gyártotta. Távirati címük "MÁGNES" volt.

1906_Ericsson_Bp.jpg
1931_Szalay_Horthy.jpg

1931

A magyar telefónia 50 éves évfordulóján a Magyar Királyi Posta Szalay Gábor (a posta vezérigazgatója), Bud János (m. kir. kereskedelemügyi miniszter), Bethlen István (miniszterelnök) és Horthy Miklós (kormányzó) számára a Standard Villamossági R.T. által legyártott, a kor legmodernebb igényeit kielégítő, egyedi távbeszélő-készülékeket rendelt. A vezérigazgató és a kormányzó készülékei működőképes állapotban várják az időszaki kiállításon a közönséget.

StandardVillRT.jpg
1956_nagy-imre-1956.jpg

a kép forrása: MTI

1956

Nagy Imre az íróasztalánál, azon egy Standard II/6-os készülék.

Ez egy vaslemezházba szerelt kis alközpont, 2 fővonal és 6 mellékállomás kapcsolására. A fővonali hívást csillagjelzők mutatják.

Egy ilyen készülék is fogja várni a látogatókat:

Standard2_6.jpg
bottom of page