POSTAMÚZEUM-BUDAPEST

Tisztelt Látogatóink!

Magyarország kormányának a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló 484/2020. (XI.10.) Korm. rendelete értelmében a szabadidős létesítmények használata tilos, beleértve a múzeumokat is, ezért 2020. november 11-től 2021. január 11-ig a Postamúzeum is bezár. A rendelet értelmében a múzeum könyvtári és kutatószolgálata is szünetel.

Vigyázzunk magunkra, vigyázzunk egymásra!

Businesswoman with Mask

ONLINE MÚZEUM

VIRTUÁLIS TÁRLAT

 
Postamúzeum,
Budapest
Postamúzeum,
Nagyvázsony
Postamúzeum,
Balatonszemes
Postamúzeum,
Hollókő
Rádió- és Televíziómúzeum,
Diósd
Delizsánsz Kiállítóterem,
Debrecen
Teletár Miskolc,
Avas
Postakürt Galéria,
Miskolc
Show More

A Postamúzeum története


A Postamúzeum anyagának gyűjtése 1881-ben a budapesti főposta egyik első emeleti helyiségében kezdődött a távírda számára készenlétben tartott, pótlásra, cserére vagy oktatási célra szolgáló készülékekből és alkatrészekből. A gyűjtemény első nyilvános bemutatkozása az 1885-ös országos kiállítás volt, majd hamarosan a muzeális gyűjtemény nagyobb méretű gyarapításába kezdtek. Miután a posta és a távírda 1887-ben egyesült, Baross Gábor miniszter 1890-ben posta- és távírdamúzeum berendezését rendelte el, amellyel a Postamúzeum alapjait hivatalosan is megvetette. A nagyszabású gyűjtési hullámot a millenniumi kiállítás indította el, hiszen a szervezők a posta, távíró és távbeszélő fejlődését méltó módon kívánták bemutatni, és a kiállított több ezer műtárgyat az önálló Postamúzeum gyarapítására szánták. A kiállítás bezárása után azonban – mivel a csarnokot lebontásra ítélték – megkezdődött a Postamúzeum vándorútja. Műtárgyainak egy része 1899 és 1945 között a Közlekedési Múzeumban volt látható, másik része különböző postai raktárakba került. A háború után megmaradt gyűjtemény évekig raktárakban pihent, majd 1955-ben az újjászervezett Postamúzeum országos gyűjtőkörű szakmúzeumként a Postavezérigazgatóság épületében önálló kiállítást nyithatott. Innen költözött 1972-ben az Andrássy úti Saxlehner-palotába, majd 2012-ben a Benczúr-házba.


A múzeum történetét bemutató 2012-ben megnyílt időszaki kiállítás kurátora Bartók Ibolya volt, tervezését és kivitelezését a Heonlab Kft. végezte.

Benczúr Ház Kulturális Központ

 

Postamúzeum

E-mail: info@postamuzeum.hu

Telefon:  +36 1 269 6838
               +36 1 322 4240

Cím: 1068 Budapest, Benczúr u. 27.