top of page

TELEPHONE MUSEUM, BUDAPEST

Postal Museum

E-mail: info@postamuzeum.hu

Telephone:  +36 1 269 6838
                    +36 1 322 4240

Address: 1068 Bp, Benczúr u. 27.

telefonia.jpg

Telephone Museum photo galleries

 

The Várközpont - the first machine-switched, automatic telephone exchange - was put into operation in 1928 as an extension of "Kristina". The rotary 7A1 type telephone exchange, which was expanded several times, was in operation until November 1985, after which it was preserved in its original location in working condition as a historical monument of telecommunications. In 1991, on the 110th anniversary of the beginning of the Hungarian telephone, the first exhibition of the Telefónia Múzeum opened on its premises. The new permanent exhibition entitled "From the noise tree to the World Wide Web" will be open to visitors from May 17, 2000.

Bell

Telephones - Bell Telephone

Bell-féle telefon

Bell-féle telefon Leltári szám: T16 84.104.1. Készítés éve: 1877 Helye: 1. terem A képen egy Bell-féle telefon belső felépítése látható. Mikrofonként és hallgatóként is ugyanazt az eszközt - a mai hallgató ősét - használták. A mágnespatkót egy hengeres nyél foglalja magába, a mágnes pólusaihoz lágyvas saruk csatlakoznak. Jól láthatók a sarukon elhelyezett tekercsek. A kör alakú, lágyvasból készült vékony membránt a tekercsek előtt helyezték el. Tápfeszültséget nem igényelt.

Bell-féle telefon

Bell-féle telefon Leltári szám: T16 83.7.1. Készítés éve: 1877 Helye: 1. terem Az első, gyakorlatban is bevált "telefont" Alexander Graham Bell készítette és szabadalmaztatta 1876-ban. A Bell-féle telefon mágneses elven működött. Mikrofonként és hallgatóként is ugyanazt az eszközt - a mai hallgató ősét - használták. A philadelphiai világkiállításon bemutatott telefonnal csupán néhány km távolságot lehetett áthidalni.

Bell-féle őstelefon

Bell-féle őstelefon Leltári szám: T16 83.6.0. Készítés éve: 1876 Készítő: Standard Villamossági Rt. Helye: 1. terem Alexander Graham Bell első telefonja mágneses elven működött. Egy tölgyfalapon kialakított üregre marhahólyagból készült membránt feszítettek. A membránt a fölötte elhelyezkedő tekercs horgonya mozgatta. Az eszközt mikrofonként és hallgatóként is alkalmazták, tápfeszültséget nem igényelt. Hatótávolsága csupán néhány km volt.

Bell-teljes telefonkészülék

Bell-teljes telefonkészülék Leltári szám: T16 83.8.0. Készítés éve: 1877 Készítő: Teirich és Leopolder Helye: 1. terem A "Bell-teljes" készülék falra szerelhető, részegységeit falapra szerelték. A baloldalon elhelyezett fadobozba szerelt Bell-telefon a mikrofon szerepét látja el. Jóval nagyobb mágnespatkóval készült, mint a hallgatóként használható két felakasztott Bell-telefon. Itt a mágnespatkó egyúttal fogantyúként is szerepel.

Telephone devices - CB Telephone

BETACOM PHONIX SL 30 távbeszélő-készülék

BETACOM PHONIX SL 30 távbeszélő-készülék Leltári szám: T16 91.33.0. Készítés éve: 1994 Helye: 3. terem Egyszerű asztali nyomógombos készülék újrahívás és kikapcsolható csengetés szolgáltatással. A készülékház fehér, a nyomógombok és a kézibeszélő fekete színű.

CB 35 távbeszélő-készülék belseje

CB 35 távbeszélő-készülék belseje Leltári szám: T16 84.62.0. Készítés éve: 1935 Készítő: Standard Villamossági Rt. Helye: 1. terem A CB 35-ös készülék alaplemeze fémből, a készülékház bakelitből készült. Az alaplemezen a készülékcsengő, az önműködő átkapcsoló rúgócsoport, az indukciós tekercs, a csengetőáramköri kondenzátor és a rádió-zavarszűrő található. A mikrofon és a hallgató cserélhető kivitelű, a számtárcsa érintkezőit szikraoltó védi.

CB 35 távbeszélő-készülék

CB 35 távbeszélő-készülék Leltári szám: T16 84.8.0. Készítés éve: 1935 Készítő: Standard Villamossági Rt. Helye: 1. terem A telefonálás iránt megnövekedett igények a korábbi CB 24-nél jobb beszédminőségű, gazdaságosan gyártható és egyszerűen szervizelhető telefonkészülék kifejlesztését tették szükségessé. A CB 35-ös készülék alaplemeze fémből, készülékháza bakelitből készült. Az alaplemezen a készülékcsengő, az önműködő átkapcsoló rúgócsoport, az indukciós tekercs, a csengetőáramköri kondenzá

CB 47 távbeszélő-készülék

CB 47 távbeszélő-készülék Leltári szám: T16 84.37.0. Készítés éve: 1947 Készítő: Svéd és Társa Helye: 1. terem Az egyetlen magyar alumíniumházas készülék. Formájában hasonlít a CB 35-ös készülékhez, felületét feketére lakkozták. Kis darabszámban készült.

CB 555 távbeszélő-készülék

CB 555 távbeszélő-készülék Leltári szám: T16 84.9.0. Készítés éve: 1955 Készítő: Beloiannisz Híradástechnikai Gyár Helye: 1. terem A készülék alaplemeze fémből, a készülékház bakelitből készült. A számtárcsa a készülékházba simul, a számjegyek a tárcsát körülvevő körgyűrűn láthatók. Az alaplemezen helyezték el az egytekercses csengőt és az ún. egységdobozt, amely az indukciós tekercset, a kondenzátort és a rádió-zavarszűrőt tartalmazza.

CB 667 távbeszélő-készülék

CB 667 távbeszélő-készülék Leltári szám: T16 D.78.0. Készítés éve: 1967 Készítő: Telefongyár Helye: 1. terem A készülékház és a kézibeszélő hőre lágyuló, rendkívül magas fényű műanyagból készült. A készülékzsinór és a kézibeszélő zsinórja PVC borítású. A vezető erek ugyancsak PVC szigetelésűek. A spirálba csavart kézibeszélő zsinórja kényelmes használatot és hosszú élettartamot biztosít. Az egytekercses váltakozó áramú csengőt és a kondenzátort a nyomtatott áramkörű alaplemezre szerelték.

CB I. fali távbeszélő-készülék fanyelű hallgatóval

CB I. fali távbeszélő-készülék fanyelű hallgatóval Leltári szám: T16 84.5.0. Készítés éve: 1904 Készítő: Egyesült Izzólámpa és Villamossági Rt. Helye: 1. terem Az első postaszabványú CB fali készülék. Amerikai Bell-féle Solid Back mikrofonnal és 2 db bakelit fedelű fanyelű hallgatóval fadobozos kivitelben, tetején készülékcsengővel.

CB I. fali, számtárcsás távbeszélő-készülék

CB I. fali, számtárcsás távbeszélő-készülék Leltári szám: T16 84.340.0. Készítés éve: 1904 Készítő: Telefongyár Rt. Helye: 1. terem Az eredetileg manuális CB I-es készüléket - hogy az automata központokkal is működjön - 1928-ban számtárcsa felszerelésével átalakították. Az automata hívóművet a Solid Back mikrofon alatt helyezték el. Fadobozos kivitelben, tetején készülékcsengővel, oldalán két fanyelű hallgatóval készült.

CB II. típusú asztali távbeszélő-készülék

CB II. típusú asztali távbeszélő-készülék Leltári szám: T16 84.10.0. Készítés éve: 1918 Készítő: Egyesült Izzólámpa és Villamossági Rt. Helye: 1. terem A készülék alját kerek fémdoboz alkotja, amelynek közepéből nyúlik ki a Solid Back mikrofon fix tartókarja és a fanyelű hallgató tartóvillája. A doboz belsejében csak az automata átkapcsoló szerelvényei találhatók. A csengőt, a kondenzátort és az átvivő tekercset a falon elhelyezett mellékszekrénybe szerelték.

CB III. asztali távbeszélő-készülék

CB III. asztali távbeszélő-készülék Leltári szám: T16 D.237.0. Készítés éve: 1904 Készítő: Telefongyár Rt. Helye: 1. terem A készülék alja kerek fémdoboz, amelynek közepéből nyúlik ki a kézibeszélő (mikrotelefon) tartókarja. A doboz belsejében csak az automata átkapcsoló szerelvényei találhatók. A csengőt, a kondenzátort és az átvivő tekercset a falra szerelt mellékszekrényben helyezték el.

CB IV. távbeszélő-készülék és mellékszekrény

CB IV. távbeszélő-készülék és mellékszekrény Leltári szám: T16 84.27.0. Készítés éve: 1904 Készítő: Telefongyár Rt. Helye: 1. terem Kézibeszélővel ellátott távbeszélő-készülék, amelynek önműködő átkapcsolóját falra vagy íróasztal oldalára erősíthető kis fadobozba építették be. A falra szerelt mellékszekrény (a kép jobb oldalán) a csengőt és a többi alkatrészt tartalmazza.

DORO Beta távbeszélő-készülék

DORO Beta távbeszélő-készülék Leltári szám: T16 97.16.0. Készítés éve: 1994 Készítő: DORO AB Helye: 3. terem A modern formájú műanyag borítású szürke készülék magyar nyelvű nyomógomb-feliratokkal készült. Alkalmas a csengetés és a hangerő szabályozására, újrahívásra, kihangosításra és három hívószám tárolására. LCD kijelzője a beadott hívószámot vagy a pontos időt mutatja.

DORO Safir távbeszélő-készülék

DORO Safir távbeszélő-készülék Leltári szám: T16 97.20.0. Készítés éve: 1994 Készítő: DORO AB Helye: 3. terem A modern formájú műanyag borítású világos színű asztali készülék egyszerű kivitelben. Alkalmas újrahívásra, kihangosításra, hívószámok tárolására, valamint Flash szolgáltatásra. A nyomógombok a megszokottnál nagyobbak.

DORO távbeszélő-készülék

DORO távbeszélő-készülék Leltári szám: T16 97.19.0. Készítés éve: 1993 Készítő: DORO AB Helye: 3. terem A modern formájú műanyag borítású sötétkék színű készülék egyszerű kivitelben készült. A megszokott formától eltérően a kézibeszélő keresztirányban van elhelyezve. A nyomógombos készülék alján TONE-PULSE átkapcsoló található. Alkalmas újrahívásra és mikrofon némításra.

DORO-3200 üzenetrögzítős távbeszélő-kész

DORO-3200 üzenetrögzítős távbeszélő-készülék Leltári szám: T16 97.21.0. Készítés éve: 1994 Készítő: DORO AB Helye: 3. terem A modern formájú asztali-fali műanyag készülék. A kézibeszélő szinte beleolvad a készülékházba. Alkalmas újrahívásra, a mikrofon némítására, PULSE-TONE átkapcsolásra, de a legfontosabb szolgáltatása az üzenetrögzítő, amelyet a kézibeszélő alatt helyeztek el. Újdonság, hogy a billentyűzet a kézibeszélő belső oldalán található. A készülék 9V-os tápegységről működik.

FeTAp 0111 távbeszélő-készülék

FeTAp 0111 távbeszélő-készülék Leltári szám: T16 D.384.4. Készítés éve: 1988 Készítő: Siemens Helye: 3. terem Az egyszerű műanyag házas sötétkék színű nyomógombos távbeszélő-készülék egyetlen szolgáltatása a csengetési hangerő állítása. A kézibeszélő lágyan ívelt és hosszirányban helyezkedik el a készüléken. A kézibeszélő alatt kis műanyag címke található az állomás számának a felírására.

HARMONY távbeszélő-készülék

HARMONY távbeszélő-készülék Leltári szám: T16 D.352.1. Készítés éve: 1990 Készítő: Datacoop Rt Helye: 3. terem Fehér színű, asztali nyomógombos, memóriás készülék újrahívás, hívástartás, Flash, impulzus / hangfrekvenciás tárcsázás, állítható csengetési hangerő szolgáltatásokkal.

HIBREX távbeszélő-készülék

HIBREX távbeszélő-készülék Leltári szám: T16 96.30.0. Készítés éve: 1993 Helye: 3. terem A távbeszélő-készülék a HYBREX típusú alközpont készüléke. Fehér műanyag házú, a nyomógombok és az LCD kijelző körül szürke színű. Legfontosabb szolgáltatásai: gyorshívás, kaputelefon fogadása, ajtónyitás érzékelése, újrahívás, hívás várakoztatása, konferencia kapcsolás, hívás átirányítás (közben zene), hangerő szabályzás, némítás, beépített mikrofon, hívási időtartam korlátozása, ne zavarj üzemmód.

Horthy Miklós kormányzó távbeszélő-készü

Horthy Miklós kormányzó távbeszélő-készü Leltári szám: T16 D.39.0. Készítés éve: 1931 Készítő: Standard Villamossági Rt. Helye: 1. terem A Magyar Királyi Posta a magyar távbeszélő megindulásának 50. évfordulója alkalmára készíttette a díszes CB-rendszerű készüléket. A vörösréz készülékházon körfelirat olvasható: Az 50 éves magyar távbeszélő emlékünnepére Főméltóságú dr. vitéz nagybányai Horthy Miklós úrnak, Magyarország kormányzójának felajánlja a Magyar kir. Posta.

IV. Károly király távbeszélő-készüléke

IV. Károly király távbeszélő-készüléke Leltári szám: T16 83.3.0. Készítés éve: 1918 Készítő: Egyesült Izzólámpa és Villamossági Rt. Helye: 1. terem Az egyedi gyártású, díszes kivitelű, CB-rendszerű távbeszélő-készüléket az 1916. december 30-án magyar királlyá koronázott IV. Károly (1887-1922) számára készítették. A sárgaréz öntvényű készülékház közepén plasztikus ábrázolásban a magyar Szent Korona látható, alatta IV. Károly monogramja és az 1918-as évszám.

Kádár János főnök-titkári távbeszélő-kés

Kádár János főnök-titkári távbeszélő-kés Leltári szám: T16 2000.20.0. Készítés éve: 1970 Készítő: B.H.G. Helye: 1. terem Az asztalba beépített, nyomógombos főnök-titkári berendezés Kádár Jánosnak (1912-1989) a magyar állampárt vezetőjének használatában volt. A 17 városi vagy alközponti, 1 személyhívó és 2 titkári vonal kapcsolását az asztalba beépített jelfogók végezték. A számtárcsát utólag billentyűzetre cserélték.

MM-91 távbeszélő-készülék

MM-91 távbeszélő-készülék Leltári szám: T16 2000.53.0. Készítés éve: 1991 Készítő: Mechanikai Művek Helye: 3. terem Egyszerű kialakítású asztali nyomógombos készülék, oldalán PULSE-TONE átkapcsolási lehetőséggel.

Ondeos-30 távbeszélő-készülék

Ondeos-30 távbeszélő-készülék Leltári szám: T16 2000.55.0. Készítés éve: 1995 Készítő: ASCOM Helye: 3. terem Luxus kivitelű fekete nyomógombos asztali készülék francia nyelvű feliratokkal. Az előlapján LCD kijelző és külön kihangosító hallgató is található. 8 hívószám tárolására alkalmas. Főbb szolgáltatásai: újrahívás, hívásgátló, csengőállítás, pontos idő kijelzés, beszédtartás, ébresztés.

Rhapsody távbeszélő-készülék

Rhapsody távbeszélő-készülék Leltári szám: T16 91.34.0. Készítés éve: 1990 Készítő: Oki Electric Industry Co. Helye: 3. terem Luxus kivitelű asztali nyomógombos távbeszélő készülék LCD kijelzővel és hívószám memóriával.

Silhouette távbeszélő-készülék

Silhouette távbeszélő-készülék Leltári szám: T16 2000.57.0. Készítés éve: 1994 Készítő: Mechanikai Művek Helye: 3. terem Egyszerű kialakítású fehér asztali-fali nyomógombos készülék. A kézibeszélő belesimul a készülékházba. A beszédállást egy piros LED mutatja. Alkalmas újrahívásra (Redial) is.

Távbeszélő-készülék számtárcsával

Távbeszélő-készülék számtárcsával Leltári szám: T16 84.46.0. Készítés éve: 1930 Készítő: Standard Villamossági Rt. Helye: 1. terem Az első nagy példányszámban gyártott számtárcsás, fémdobozos, fali és asztali használatra egyaránt alkalmas, automata központhoz csatlakoztatható készülék. Az alkatrészek egy csuklópánttal felnyitható fémházban helyezkednek el. Az alaplemezen található az indukciós tekercs, a kondenzátor és a csatlakozó szorítólap.

TD-94 távbeszélő-készülék

TD-94 távbeszélő-készülék Leltári szám: T16 2000.54.0. Készítés éve: 1994 Készítő: Mechanikai Művek Helye: 3. terem Egyszerű kialakítású, asztali-fali nyomógombos készülék. Alkalmas újrahívásra (Redial), impulzusos illetve hangfrekvenciás tárcsázásra (pulse/tone) és a csengetés erősségének beállítására.

TD-96 távbeszélő-készülék

TD-96 távbeszélő-készülék Leltári szám: T16 2000.56.0. Készítés éve: 1996 Készítő: Mechanikai Művek Helye: 3. terem Egyszerű kialakítású fehér asztali-fali nyomógombos készülék. Alkalmas újrahívásra (Redial), impulzusos illetve hangfrekvenciás (pulse/tone) tárcsázásra, a csengő hangerő változtatására, tárcsázás közbeni szünet beiktatására (Pause).

Trifon távbeszélő-készülék

Trifon távbeszélő-készülék Leltári szám: T16 96.28.0. Készítés éve: 1999 Készítő: Triton Rt. Helye: 3. terem Nyomógombos fehér színű távbeszélő-készülék, fekete nyomógombokkal. Szolgáltatások: Pause, Flash, Redial, Mute, Tone-Pulse átkapcsolás és csengetés-állítás.

Telephone devices - LB Telephone

Asztali vonalváltós LB távbeszélő-készül

Asztali vonalváltós LB távbeszélő-készülék Leltári szám: T16 84.2.0. Készítés éve: 1910 Készítő: Egyesült Izzólámpa és Villamossági Rt. Helye: 1. terem Kerek talapzatra szerelt fadobozos Effenberger-féle asztali LB készülék. A szekrény bal oldalán 2 db EIVRT gyártmányú hallgató lóg egy rögzített és egy mozgó akasztóhorgon. A készülék tetején egy pár jelzőcsengő, előlapján az állítható magasságú bakelittölcséres Berliner mikrofon található.

Deckert és Homolka LB távbeszélő-készülé

Deckert és Homolka LB távbeszélő-készüléke Leltári szám: T16 84.327.0. Készítés éve: 1896 Készítő: Deckert és Homolka Helye: 1. terem Falra szerelhető LB készülék fadobozban, előlapján a <<790>>Deckert & Homolka-féle mikrofonnal<>. A helyi telepet különálló teleptartó dobozba helyezték. A <<874>>bal oldali hallgató<> az átváltókaron, a tartalék hallgató a másik oldali horgon helyezkedik el. A doboz alján a kétharangos csengő, oldalán az induktor karja található.

Egger-féle LB távbeszélő-készülék

Egger-féle LB távbeszélő-készülék Leltári szám: T16 84.324.0. Készítés éve: 1896 Készítő: Egger és Társa Helye: 1. terem Falra szerelhető LB készülék fadobozban, <<794>>Deckert & Homolka-féle szénmikrofonnal<>. A <<876>>bal oldali hallgató<> az átváltókaron, a tartalék hallgató a másik oldali horgon helyezkedik el. A doboz jobb oldalán az induktorkar, alsó részén a kétharangos csengő található. A helyi telepet (Local Battery) különálló teleptartó dobozba helyezték.

I. Ferenc József távbeszélő-készüléke

I. Ferenc József távbeszélő-készüléke Leltári szám: T16 83.4.0. Készítés éve: 1915 Készítő: Ericsson Magyar Villamossági Rt. Helye: 1. terem I. Ferenc József (1830-1916) osztrák császár és magyar király számára készített távbeszélő-készülék. A szabványos felépítésű LB típusú Ericsson távbeszélő-készülék négyszögletes, fekete színű fém készülékházban helyezkedik el, amelynek közepét a magyar középcímer zománcképe díszíti.

LB 24 távbeszélő-készülék

LB 24 távbeszélő-készülék Leltári szám: T16 84.39.0. Készítés éve: 1924 Készítő: Telefongyár Rt. Helye: 1. terem Az első - falon és asztalon egyaránt alkalmazható - nagy példányszámban gyártott fémdobozos LB készülék. Az alaplemezen az induktor, az indukciós tekercs és a csatlakozó szorítók találhatók. A csengő, az önműködő átkapcsoló rúgói a készülékházon belül; a csengőcsészék, az önműködő villa szerkezete, valamint az induktorkar kívül található.

LB I

LB I. fali fadobozos távbeszélő-készülék Leltári szám: T16 84.421.0. Készítés éve: 1908 Készítő: Egyesült Izzó és Villamossági Rt. Helye: 1. terem Falra szerelhető LB készülék. A szépen kialakított fa hátlap felső részén helyezték el a Berliner-féle tölcséres mikrofont, alatta fából ferde írólapot alakítottak ki. A belső alkatrészeket fémlemezborítás takarja. Aul a kétharangos csengő és a vezetékek csatlakoztatására szolgáló csavarok láthatók.

LB III

LB III. fali fadobozos távbeszélő-készülék Leltári szám: T16 84.337.0. Készítés éve: 1919 Készítő: Egyesült Izzó és Villamossági Rt. Helye: 1. terem Falra szerelhető LB készülék fadobozban. Előlapján a Berliner-féle tölcséres mikrofon és a kétharangos csengő, jobb oldalon az induktorkar található. A fanyeles (kanalas) hallgató az átváltókaron, a tartalék hallgató a másik oldali horgon helyezkedik el. A mikrofon alatt lejtős írópult található.

LB asztali távbeszélő-készülék

LB asztali távbeszélő-készülék Leltári szám: T16 84.28.0. Készítés éve: 1894 Készítő: Vereinigte Telephon-Telegraphenfabriks AG Helye: 1. terem A szép formájú, fémlemezházú, technikailag is korszerű LB asztali készülék korának kiemelkedő alkotása volt. Itt alkalmazták először a fogantyúval egybeépített mikrofont és hallgatót, akkori nevén a mikrotelefont.

LB fali, fadobozos telefon

LB fali, fadobozos telefon Leltári szám: T16 84.3.0. Készítés éve: 1890 Készítő: LM Ericsson Helye: 3. terem Ericsson szabadalom alapján feltehetően valamely hazai üzemben gyártott fali LB telefonkészülék. A falra szerelhető készülék felső részén található a tölcséres mikrofon, alatta a jelzőcsengő és egy ferdén kialakított írópult. A hallgató és az induktor hajtókarja a készülék oldalán helyezkedik el. A helyi telepet (Local Battery) a fadoboz alsó részében helyezték el.

Vonalváltós telefonkészülék

Vonalváltós telefonkészülék Leltári szám: T16 93.16.0. Készítés éve: 1900 Helye: 1. terem A kisméretű, fadobozban elhelyezett, átkapcsolható telefonba beépítették a mikrofont, a fémnyeles hallgató a bal oldalon található. A 14 vonalat karos váltó segítségével lehetett kapcsolni. Az összeköttetés csak egyhuzalos, a visszavezetést földeléssel oldották meg.

Utolsóként leszerelt LB központok átadás

Utolsóként leszerelt LB központok átadás Leltári szám: T99 3/11/1 Készítés éve: 1996 Helye: 3. terem Straub Elek, a MATÁV Rt. Vezérigazgatója az utolsóként leszerelt kézikapcsolású telefonközpontokat 1996.december 16-án adta át a Postamúzeumnak.

Telephone devices - Mobile phone

Ericsson Hot Line mobiltelefon

Ericsson Hot Line mobiltelefon Leltári szám: T99 3/2/1 Készítés éve: 1991 Készítő: L. M. Ericsson Helye: 3. terem Az első analóg rendszerű (450 MHz-es) mobil távbeszélő-készülék 1991-2003-ig működött a 60-as körzetszámon. Az álló kialakítás biztosította a kényelmes hordozhatóságot. A felső részen helyezték el a fogantyúba simuló kézibeszélőt, melynek felső részén található a billentyűzet és az LCD kijelző ablak.

Magyarországon működő mobil hálózatok

Magyarországon működő mobil hálózatok Leltári szám: T99 2/12/2 Helye: 2. terem Az első mobil hálózat a 450 MHz-en működő, NMT (Nordic Mobile Telephone) rendszerű, analógnak nevezett hálózat volt. Annyiban analóg, hogy az előfizetői készülék és a bázisállomás közti rádiócsatornák analóg, a hálózat többi eleme digitális rendszerű. A hálózatot a Westel Rádiótelefon Kft. (Westel 450) 1990. október 15-től üzemeltette 2003. június 30-ig.

Mobiltelefon-hálózat

Mobiltelefon-hálózat Leltári szám: T99 2/12/1 Helye: 2. terem A mobiltelefon-hálózatokban az előfizetői készülék rádiócsatornán keresztül az ún. bázisállomáshoz kapcsolódik. A rádiótelefonnak nincs állandó rádiócsatornája, hanem egy hívás kezdeményezésekor vagy hívásfogadáskor a rendszer jelöl ki egyet számára annak a bázisállomásnak a szabad csatornái körül, amely közelében éppen tartózkodik. A jelzésváltás és a beszédút külön csatornán épül fel.

Motorola Associate 2000 mobiltelefon

Motorola Associate 2000 mobiltelefon Leltári szám: T99 3/2/2 Készítés éve: 1991 Készítő: Motorola Helye: 3. terem Az analóg rendszerű (450 MHz-es) mobil távbeszélő-készülék 1991-2003-ig működött a 60-as körzetszámon. A fekvő kialakítás lehetővé tette a gépkocsiba történő beépítést. Oldalára fogantyút szereltek, ezzel az utcai használatot könnyítették meg. A kézibeszélőt rúgós rögzítő tartja a készülékházon.

Személyhívó

Személyhívó Leltári szám: T99 2/12/3 Készítés éve: 1989 Helye: 2. terem A személyhívó készülékkel rendelkező személyek részére egy diszpécserközponton keresztül lehetett üzenetet küldeni. Az egyirányú kommunikáció nem tette lehetővé a válaszadást. Személyhívó-típusok: hangjelzős, számkijelzős és alfanumerikus kijelzős.

Telephone exchanges - Automatic exchanges and their buildings

7A1 telefonközpont berendezései

7A1 telefonközpont berendezései Leltári szám: T16 92.84.0. Készítés éve: 1928 Készítő: Standard Villamossági Rt. Helye: 2. terem A 7A1 típusú Vár mellékközpont a Krisztina távbeszélő főközpont elsőrendű (regiszterrel ellátott) mellékközpontja. A központ kapcsológépei hat sorban helyezkednek el a gépteremben.

A Belváros távbeszélő főközpont épülete.

A Belváros távbeszélő főközpont épülete Leltári szám: T99 1/16/9 Készítés éve: 1928 Helye: 1. terem A Főposta Városház utcai épületében 1928-ban épült meg a 10000 távbeszélő-állomást befogadó automata központ.

A Budafok távbeszélő mellékközpont épüle

A Budafok távbeszélő mellékközpont épülete Leltári szám: T99 1/16/7 Készítés éve: 1931 Helye: 1. terem A Krisztina főközpont mellékközpontjaként 1931-ban 400 távbeszélő-állomás befogadására létesült.

A József távbeszélő főközpont épülete

A József távbeszélő főközpont épülete Leltári szám: T99 1/16/10 Készítés éve: 1932 Helye: 1. terem A manuális központ helyén 1932-ben épült meg a 16000 távbeszélő-állomást befogadó automata központ.

A Kispest távbeszélő mellékközpont épüle

A Kispest távbeszélő mellékközpont épülete Leltári szám: T99 1/16/12 Készítés éve: 1932 Helye: 1. terem A József főközpont mellékközpontjaként 1932-ben 600 távbeszélő-állomás befogadására létesült.

A Krisztina távbeszélő főközpont

A Krisztina távbeszélő főközpont Leltári szám: T99 1/16/1 Készítés éve: 1928 Helye: 1. terem A Postavezérigazgatóság épülete, amelyben a Krisztina Távbeszélőközpont is helyet kapott. A főközpontba 1928. április 28-án 2440, május 12-én 2550 (összesen 4990) előfizetőt kapcsoltak be.

A Kőbánya távbeszélő mellékközpont épüle

A Kőbánya távbeszélő mellékközpont épülete Leltári szám: T99 1/16/11 Készítés éve: 1932 Helye: 1. terem A József főközpont mellékközpontjaként 1932-ben 1200 távbeszélő-állomás befogadására épült.

A Lipót távbeszélő főközpont épülete

A Lipót távbeszélő főközpont épülete Leltári szám: T99 1/16/14 Készítés éve: 1929 Helye: 1. terem 1929-ben létesült 3600 távbeszélő-állomás befogadására.

A Lágymányos távbeszélő mellékközpont ép

A Lágymányos távbeszélő mellékközpont épülete Leltári szám: T99 1/16/6 Készítés éve: 1931 Helye: 1. terem A Krisztina főközpont mellékközpontjaként 1931-ban 3600 távbeszélő-állomás befogadására létesült.

A Pesterzsébet távbeszélő mellékközpont

A Pesterzsébet távbeszélő mellékközpont épülete Leltári szám: T99 1/16/13 Készítés éve: 1932 Helye: 1. terem A József főközpont mellékközpontjaként 1932-ben 800 távbeszélő-állomás befogadására létesült.

A Svábhegy távbeszélő mellékközpont épül

A Svábhegy távbeszélő mellékközpont épülete Leltári szám: T99 1/16/4 Készítés éve: 1928 Helye: 1. terem A Krisztina főközpont mellékközpontjaként 1928-ban 600 távbeszélő-állomás befogadására létesült.

A Teréz távbeszélő főközpont épülete

A Teréz távbeszélő főközpont épülete Leltári szám: T99 1/16/8 Készítés éve: 1928 Helye: 1. terem A manuális központ helyén épült meg 1928-ban a 20000 távbeszélő-állomást befogadó automata központ.

A Vár távbeszélő mellékközpont épülete

A Vár távbeszélő mellékközpont épülete Leltári szám: T99 1/16/2 Készítés éve: 1928 Helye: 1. terem A Krisztina főközpont mellékközpontjaként 1928-ban 1000 távbeszélő-állomás befogadására létesítették. Ez az épület ad otthont a Telefónia Múzeumnak, benne az eredeti állapotú 7A1 mellékközponttal, amely ma kiállításunk legbecsesebb műtárgya.

A Zugliget távbeszélő mellékközpont épül

A Zugliget távbeszélő mellékközpont épülete Leltári szám: T99 1/16/5 Készítés éve: 1928 Helye: 1. terem A Krisztina főközpont mellékközpontjaként 1928-ban 600 távbeszélő-állomás befogadására létesült.

A Zugló távbeszélő mellékközpont épülete

A Zugló távbeszélő mellékközpont épülete Leltári szám: T99 1/16/16 Készítés éve: 1929 Helye: 1. terem A Lipót főközpont mellékközpontjaként 1929-ben, 1400 távbeszélő-állomás befogadására létesült.

Automata rotary rendszer

Automata rotary rendszer Leltári szám: T99 1/12/1 Készítés éve: 1928 Helye: 1. terem A manuális központok bővítésének határt szabott a kezelhetőség. A fejlődés következő szakaszát külföldön a félautomata rendszerek jelentették, ezek azonban az első világháború miatt a magyar telefóniában meg sem jelentek. Az első automata központok telepítésére 1928 és 1932 között került sor. Ezekben a központokban a kapcsolásokat forgógépek végezték, ezért nevezt

Az Óbuda távbeszélő mellékközpont épület

Az Óbuda távbeszélő mellékközpont épülete

Az Újpest távbeszélő mellékközpont épüle

Leltári szám: T99 1/16/3 Készítés éve: 1928 Helye: 1. terem A Krisztina főközpont mellékközpontjaként 1928-ban 800 távbeszélő-állomás befogadására létesült.

Bérház típusú központ

Bérház típusú központ Leltári szám: T99 1/36/3 Készítés éve: 1958 Helye: 1. terem A lakótelep-építési program következtében megnövekedtek a telefonigények. Feloldásukra 1958-ban kidolgozták a bérházrendszert, amelyben 20 állomás üzemeltetését 5 fővonallal biztosították. 1964-ben bevezették egy továbbfejlesztett változatát, a CK-50-et, amelynél 10 fővonalra 50 különvonalú vagy 100 ikerállomást kapcsoltak.

ECR távbeszélőközpont

ECR távbeszélőközpont Leltári szám: T99 1/36/1 Készítés éve: 1964 Készítő: BHG Helye: 1. terem Az ECR (Elektronikus Crossbar Rural) központot az 1960-as évek elején a posta és a BHG mérnökei közösen fejlesztették ki a kisvárosok és a falvak helyi hálózatának automatizálására. Az <<844>>ECR központokat<> az Észak-Balaton, Sopron és Mátra környéki hálózatokban telepítették, és már távhívásra is alkalmasak voltak. Az Európában is kiemelkedőnek számító hazai fejlesztési munkát nem folytatták, mert

PAM központ

PAM központ Leltári szám: T99 1/36/2 Készítés éve: 1967 Készítő: BHG Helye: 1. terem A PAM központ egy 1967-ben kidolgozott speciális távbeszélőközpont, amely a 7A rendszer 400-as vonalválasztó és híváskereső egységének kihelyezését jelentette az előfizetői hálózat súlypontjába. Ezek a központok 400 állomás befogadására voltak alkalmasak. Az első központot Budapesten létesítették.

Telephone sets - Electronic exchanges

ADS digitális távbeszélőközpont

ADS digitális távbeszélőközpont Leltári szám: T99 2/16/1 Készítés éve: 1989 Készítő: Kapsch - Schrack / Austrian Telecom Helye: 2. terem Az 1980-as évek elején folyamatosan nőtt az igény a meglévőnél korszerűbb távközlési szolgáltatások iránt, amit az akkori távbeszélő központhálózattal már nem lehetett kielégíteni. Hosszú tárgyalások eredményeképpen a magyar kormány beleegyezett az osztrák Austria Telecommunication (Kapsch és Schrack) céggel történő szerződéskötésbe, elektronikus TPV központo

AXE digitális távbeszélőközpont

AXE digitális távbeszélőközpont Leltári szám: T99 2/16/2 Készítés éve: 1989 Készítő: LM Ericsson Helye: 2. terem 1990-ben rendszerválasztó tendert írtak ki új távbeszélőközpontok beszerzésére, amelynek célja mind műszaki, mind ár szempontból megfelelő új távbeszélőközpontok kiválasztása volt. A tender egyik győztese a svéd LM Ericsson cég volt AXE típusú (Automatic Cross-Connection Equipment) központrendszerével.

EWSD digitális távbeszélőközpont

EWSD digitális távbeszélőközpont Leltári szám: T99 2/16/3 Készítés éve: 1991 Készítő: Siemens AG Helye: 2. terem 1990-ben a távbeszélőközpontok témakörében rendszerválasztó tendert írtak ki, amelynek célja mind műszaki, mind ár szempontjából megfelelő új távbeszélőközpontok kiválasztása volt. A tender egyik győztese a Siemens cég EWSD központja lett, és ez hosszú időre meghatározta a továbbfejlődés irányát.

Elektronikus központ panelek

Elektronikus központ panelek Leltári szám: T99 3/6/1 Helye: 3. terem

Elektronikus panelek

Elektronikus panelek Leltári szám: T99 3/6/2 Helye: 3. terem

Telephone sets - LB centers

Kézi kapcsolású LB rendszer

Kézi kapcsolású LB rendszer Leltári szám: T99 1/6/1 Helye: 1. terem A távbeszélőközpontok első generációja kézi kapcsolású LB rendszerű volt, ahol a kapcsolásokat kezelő végezte, és minden egyes előfizetői távbeszélő készüléknek saját áramforrásra, ún. helyi telepre volt szüksége. A rendszer a helyi telep angol megnevezésének (Local Battery) kezdőbetűiről LB rendszerként vált ismertté.

LB III

LB III.10-es távbeszélőközpont, régi szabványú Leltári szám: T16 84.11.0. Készítés éve: 1904 Készítő: Egyesült Izzólámpa és Villamossági Rt. Helye: 1. terem A kézi kezelésű, faszekrénybe beépített LB telefonközpont 3 átmenő helyközi áramkör és 10 előfizető kapcsolására alkalmas. 3 zsinóráramkörrel rendelkezik. Esőlemezes hívásjelző táblái és a kapcsolóhüvelyek függőleges szerelésűek, kapcsolódugói, billentyűi és a kulcsok a vízszintes ún. kulcsdeszkán találhatók.

Puskás-féle telefonközpont

Puskás-féle telefonközpont Leltári szám: T16 83.1.0. Készítés éve: 1882 Helye: 1. terem A 78 vonalas kézi kezelésű távbeszélő-központot (keresztlemezes váltót) két kezelő kezelte, állva. Híváskor - amikor az előfizető megforgatta telefonján az induktort - a központban lebillent a <<828>>hívásjelző esőlemeze,<> és olvashatóvá vált az előfizető neve.

Utolsóként leszerelt LB II

Utolsóként leszerelt LB II.7-es kisközpont Leltári szám: T16 97.7.0. Készítés éve: 1960 Helye: 3. terem A II/7 típusú központot 1996 végén Olcsvaapátiban szerelték le. Eredeti kiépítésben 2 átmenő áramkör és 5 előfizetői vonal befogadására volt alkalmas. A fotó már két további helyi hívószerelvénnyel bővítve mutatja a központot, amely 4 zsinóráramkörrel rendelkezik. A falra szerelhető központ tetején a jelzőcsengő, baloldalán a kézibeszélő, jobboldalán az induktor található.

Utolsóként leszerelt LB III

Utolsóként leszerelt LB III.30-as kisközpont Leltári szám: T16 97.8.0. Készítés éve: 1960 Helye: 3. terem Az LB III/30 típusú vertikális központot mint az utolsó kézikapcsolású központok egyikét 1996 év végén Kömörőn szerelték le. Az előfizetői egységeket 10-es csoportokba foglalták, így ezek egyszerűen bővíthetők voltak. A 2 helyközi sávon 6 közép- vagy végállomású helyközi vonal kapcsolható. Összesen 8 zsinórpárja (összekötője) van.

Telephone sets - Electronic exchanges

Ericsson Hot Line mobiltelefon

Ericsson Hot Line mobiltelefon Leltári szám: T99 3/2/1 Készítés éve: 1991 Készítő: L. M. Ericsson Helye: 3. terem Az első analóg rendszerű (450 MHz-es) mobil távbeszélő-készülék 1991-2003-ig működött a 60-as körzetszámon. Az álló kialakítás biztosította a kényelmes hordozhatóságot. A felső részen helyezték el a fogantyúba simuló kézibeszélőt, melynek felső részén található a billentyűzet és az LCD kijelző ablak.

Magyarországon működő mobil hálózatok

Magyarországon működő mobil hálózatok Leltári szám: T99 2/12/2 Helye: 2. terem Az első mobil hálózat a 450 MHz-en működő, NMT (Nordic Mobile Telephone) rendszerű, analógnak nevezett hálózat volt. Annyiban analóg, hogy az előfizetői készülék és a bázisállomás közti rádiócsatornák analóg, a hálózat többi eleme digitális rendszerű. A hálózatot a Westel Rádiótelefon Kft. (Westel 450) 1990. október 15-től üzemeltette 2003. június 30-ig.

Mobiltelefon-hálózat

Mobiltelefon-hálózat Leltári szám: T99 2/12/1 Helye: 2. terem A mobiltelefon-hálózatokban az előfizetői készülék rádiócsatornán keresztül az ún. bázisállomáshoz kapcsolódik. A rádiótelefonnak nincs állandó rádiócsatornája, hanem egy hívás kezdeményezésekor vagy hívásfogadáskor a rendszer jelöl ki egyet számára annak a bázisállomásnak a szabad csatornái körül, amely közelében éppen tartózkodik. A jelzésváltás és a beszédút külön csatornán épül fel.

Motorola Associate 2000 mobiltelefon

Motorola Associate 2000 mobiltelefon Leltári szám: T99 3/2/2 Készítés éve: 1991 Készítő: Motorola Helye: 3. terem Az analóg rendszerű (450 MHz-es) mobil távbeszélő-készülék 1991-2003-ig működött a 60-as körzetszámon. A fekvő kialakítás lehetővé tette a gépkocsiba történő beépítést. Oldalára fogantyút szereltek, ezzel az utcai használatot könnyítették meg. A kézibeszélőt rúgós rögzítő tartja a készülékházon.

Személyhívó

Személyhívó Leltári szám: T99 2/12/3 Készítés éve: 1989 Helye: 2. terem A személyhívó készülékkel rendelkező személyek részére egy diszpécserközponton keresztül lehetett üzenetet küldeni. Az egyirányú kommunikáció nem tette lehetővé a válaszadást. Személyhívó-típusok: hangjelzős, számkijelzős és alfanumerikus kijelzős.

Telephone sets - CB exchanges

CB manuális központok - CB IV

CB manuális központok - CB IV.10-es manuális telefonközpont Leltári szám: T16 D.493.0. Készítés éve: 1910 Készítő: Egyesült Izzólámpa és Villamossági Rt. Helye: 1. terem A fadobozba beépített CB távbeszélőközpont 4 átmenő (helyközi) áramkör és 10 helyi előfizető kapcsolására volt alkalmas. Amikor egy hívó felemelte kézibeszélőjét, hívását a hozzá tartozó ún. látjelző mutatta a kezelőnek. A helyközi hívásokat a kezelő az esőlemezes jelfogókkal azonosította.

CB automata központok és épületeik - A V

CB automata központok és épületeik A Vár távbeszélő mellékközpont épülete

Telecommunications networks - Cable

15x40,8 Qv kábel egyenes kötése

15x40,8 Qv kábel egyenes kötése Leltári szám: T16 91.22.0. Készítés éve: 1991 Készítő: Első Magyar Telefonkábel Kft. Helye: 2. terem 15 érnégyest tartalmazó, rézvezetőjű (átmérő 0,8 mm), habpolietilén érszigetelésű, vazelin térkitöltésű, polietilén köpenyű helyi távbeszélő- hálózati kábel kötése. Jellegzetes anyaga az AMP Mini picabond érkötőhüvely és a hőre zsugorodó Raychem műanyag kötéslezáró zsugorhüvely.

19x40,9 távkábel kondenzátorkötése

19x40,9 távkábel kondenzátorkötése Leltári szám: T16 91.16.0. Készítés éve: 1950 Készítő: Első Magyar Telefonkábel Kft. Helye: 2. terem 19 érnégyest tartalmazó 0,9 mm érátmérőjű, alumíniumerű, papír érszigetelésű, DM sodrású, alumíniumköpenyű páncélozott távkábel (Al, Al, DM, pc) kondenzátorkötése. A II. világháború alatti súlyos rézhiány miatt a kábelgyártásban 1941-től alumíniumot is alkalmaztak. A kötésben a kábelerek közé bekötve csatolás-kiegyenlítő kondenzátorok helyezkednek el.

50x40,4 Qv kábel elágazó kötése

50x40,4 Qv kábel elágazó kötése Leltári szám: T16 91.21.0. Készítés éve: 1991 Készítő: Első Magyar Telefonkábel Kft. Helye: 2. terem 50 érnégyest tartalmazó, rézvezetőjű (átmérő 0,4 mm), habpolietilén érszigetelésű, csillagsodrású, vazelin térkitöltésű, polietilén köpenyű helyi távbeszélő-hálózati kábel kétfelé elágazó kötése. Jellegzetes anyaga a 25x2-es Super Mini elágazó érkötőmodul és a Kontrakten típusú elágazó kötéslezáró zsugorcső.

52x20,6 Cu, Pb helyi távbeszélőkábel egy

52x20,6 Cu, Pb helyi távbeszélőkábel egyenes kötése Leltári szám: T16 91.20.0 Készítés éve: 1937 Készítő: Első Magyar Telefonkábel Kft. Helye: 2. terem A kábel 52 érpárat tartalmaz, rézvezetőjű, papír ér- és övszigetelésű, ólomköpenyes. Az erek összekötésére réz kötőhüvelyt használtak. A kábelereket mindkét oldalról befűzték a kötőhüvelybe, amit bordázott nyomófogóval összenyomtak.

52x40,6 Cu, Pb helyi távbeszélő-hálózati

52x40,6 Cu, Pb helyi távbeszélő-hálózati behúzókábel elágazó kötése Leltári szám: T16 91.23.0. Készítés éve: 1991 Készítő: Első Magyar Telefonkábel Kft Helye: 2. terem 0,6 mm rézvezető-átmérőjű, papír érszigetelésű, 52 db csillagnégyes sodrású érnégyest tartalmazó, papír övszigetelésű, ólomköpenyű helyi távbeszélő hálózati behúzókábel elágazó kötése. A két leágazókábel 26-26 érnégyest tartalmaz. Az érkötés az AMP Mini picabond érkötőhüvely és érkötő szerszám segítségével készült.

5x40,9 TQv kábel egyenes kötése

5x40,9 TQv kábel egyenes kötése Leltári szám: T16 91.17.0. Készítés éve: 1991 Készítő: Első Magyar Telefonkábel Kft. Helye: 2. terem 5 érnégyest tartalmazó, 0,9 mm rézvezető-átmérőjű, habpolietilén érszigetelésű, vazelin térkitöltésű, csillagsodrású behúzókábel egyenes kötése. Érkötése E jelű színtelen egyedi érkötőhüvellyel készült érkötőfogó segítségével.

Fv 5x2 fényvezető szálas kábel szálkötés

Fv 5x2 fényvezető szálas kábel szálkötése Leltári szám: T16 91.19.0. Készítés éve: 1991 Készítő: Első Magyar Telefonkábel Kft. Helye: 2. terem 5 alappászmából álló, pászmánként 2-2 többmódusú fényvezető szálat tartalmazó kábel kötése. A kötés Siemens gyártmányú mikroprocesszoros szálhegesztővel, lezárása Siemens kötésvédő félhüvelypárral történt.

Fényvezető hálózati kábel

Fényvezető hálózati kábel Leltári szám: T16 2000.68.0 Készítés éve: 1999 Készítő: Pirelli, New Port Helye: 3. terem A behúzó típusú fényvezető kábel 16 db 12 szálas pászmából, azaz 192 egymódusú szálból áll. Átviteli kapacitása 1920 csatornás rendszer telepítésével 184320 beszédcsatorna.

Nevezetes kábeleink

Nevezetes kábeleink Leltári szám: T99 2/11/1 Helye: 2. terem Az itt látható kábelminták távközléstörténetünk becses relikviái, mert szemléletesen bizonyítják, hogy a magyar távközlés technikai színvonala hosszú időn át az európai élvonalban foglalt helyet. 1. Budapest-Hatvan távírókábel, 1906 2. Rádióstúdió Budapest-Rádióadó Lakihegy modulációs kábel, 1927 3. Budapest-Bécs szimmetrikus távkábel, 1927 4. Budapest-Miskolc kettős szimmetrikus távkábel "A" kábele, 1943-1944

Négycsöves (T4) kiskoaxális kábelkötés

Négycsöves (T4) kiskoaxális kábelkötés Leltári szám: T16 91.18.0. Készítés éve: 1991 Készítő: Első Magyar Telefonkábel Kft. Helye: 2. terem 4 db 1,2/4,4 mm belső/külső vezető átmérőjű kiskoaxális vezetőpárat, 3 db csillagnégyes sodrású érnégyest, papírszigetelésű érpárat és polietilén szigetelésű eret tartalmazó kábel kötése. A technológiát a francia SAT cég dolgozta ki.

QL 10x40,8 önhordó légkábel

QL 10x40,8 önhordó légkábel Leltári szám: T16 92.9.0. Készítés éve: 1991 Készítő: Magyar Kábel Művek Helye: 2. terem A habpolietén érszigetelésű, polietilén burkolatú önhordó légkábel 2 részből áll. A kisebb keresztmetszetű rész az acélsodrony tartókötél, amely a kábel szilárd tartását biztosítja, a nagyobb keresztmetszetű rész érnégyeseket tartalmaz, amelyeket alumíniumfólia-árnyékolás vesz körül.

QL 25x40,8 önhordó légkábel

QL 25x40,8 önhordó légkábel Leltári szám: T16 92.10.0. Készítés éve: 1991 Készítő: Magyar Kábel Művek Helye: 2. terem A habpolietén érszigetelésű, polietilén burkolatú önhordó légkábel 2 részből áll. A kisebb keresztmetszetű rész az acélsodrony tartókötél, amely a kábel szilárd tartását biztosítja, a nagyobb keresztmetszetű rész kábel érnégyeseket tartalmaz, amelyeket alumíniumfólia-árnyékolás vesz körül.

Tömör polietilén szigetelésű falikábel (

Tömör polietilén szigetelésű falikábel Leltári szám: T16 92.6.2. Készítés éve: 1991 Készítő: Magyar Kábel Művek Helye: 2. terem A falikábelek a sűrű beépítésű lakott helyek helyi távbeszélő-hálózatának föld alatti kábelvonalaihoz elosztókábelként csatlakoznak. Átmenetet képeznek a föld alatti kábelvonal és az előfizetői leágazások között. Az 5x4 erű (5 érnégyes) 0,4 mm vezető-átmérőjű kábel kialakítása: tömör polietilén érszigetelés, műanyag övszigetelés, alumíniumszalag- árnyékolás.

Tömör polietilén szigetelésű falikábel

Tömör polietilén szigetelésű falikábel Leltári szám: T16 92.6.1. Készítés éve: 1991 Készítő: Magyar Kábel Művek Helye: 2. terem A falikábelek a sűrű beépítésű lakott helyek helyi távbeszélő-hálózatának föld alatti kábelvonalaihoz elosztókábelként csatlakoznak. Átmenetet képeznek a föld alatti kábelvonal és az előfizetői leágazások között. A 10x4 erű (10 érnégyes) 0,4 mm vezető-átmérőjű kábel kialakítása: tömör polietilén érszigetelés, műanyag övszigetelés, alumíniumszalag-árnyékolás.

Önhordó burás légkábel végelzáró

Önhordó burás légkábel végelzáró Leltári szám: T16 92.7.0. Készítés éve: 1991 Készítő: MATÁV Rt. Helye: 2. terem A kábelvégelzáró az önhordó légkábelek oszlopra szerelt vonali szerelvénye. Egyenes és elágazó kábelkötések, előfizetői leágazások készítésére szolgál. Az alumíniumötvözetből készült burában a kábelkötések Weidmüller-sávokon helyezkednek el.

Telecommunications networks - Overhead

7x1,35 mm-es sodral egyenes lekötése

7x1,35 mm-es sodral egyenes lekötése Leltári szám: T16 92.13.0. Készítés éve: 1991 Készítő: MATÁV Rt. Helye: 2. terem A huzalokat alumínium kötőhuzallal kötötték le a szigetelő nyakára. Az alumíniumsodronyokat szalagbandázs védte a lekötési helyeken fellépő vezetékkopástól és a szél okozta vezetékrezgések káros hatásától.

7x1,35 mm-es sodral végkötés

7x1,35 mm-es sodral végkötés Leltári szám: T16 92.12.0. Készítés éve: 1991 Készítő: MATÁV Rt. Helye: 2. terem 7x1,35 mm-es sodral (alumíniumsodrony) vezeték végkötése porcelánszigetelőn.

7x1

7x1.35 mm-es Alumíniumsodrony (sodral) kettős végkötése Leltári szám: T16 92.11.0. Készítés éve: 1991 Készítő: MATÁV Rt. Helye: 2. terem Egyazon szigetelőn két végkötés van, az érkező és a továbbmenő vezetéké. Huzalszakadás esetén az elszakadt vezetékek legfeljebb a végkötésekkel ellátott oszlopokig futnak vissza.

Bronzhuzal egyenes lekötése porcelánszig

Bronzhuzal egyenes lekötése porcelánszigetelőre Leltári szám: T16 92.15.0. Készítés éve: 1991 Készítő: MATÁV Rt. Helye: 2. terem A huzalokat kötőhuzallal kötötték le a porcelán szigetelő nyakára. Vezetékszakadás esetén a huzal vízszintes elmozdulását, ún. visszafutását a szigetelő, illetve az ahhoz érintőlegesen simuló vezeték és kötőhuzal közötti súrlódás akadályozta meg.

Vizsgálóhely-kiképzés bronzvezetéken

Vizsgálóhely-kiképzés bronzvezetéken Leltári szám: T16 92.14.1. Készítés éve: 1991 Készítő: MATÁV Rt. Helye: 2. terem A légvezetéken fellépő vonalzavarok helyének gyorsabb behatárolása vagy ellenőrző mérések elvégzése céljából a hálózat egyes jól megközelíthető pontjain vizsgálóhelyeket létesítettek - a folyó vonalban általában 20 km-enként. A vezetékekbe oldható kötéseket iktattak, amelyek segítségével a vezetékek - elvágás nélkül - gyorsan megszakíthatók (szigetelhetők), földelhetők.

Végkötés bronzvezetéken

Végkötés bronzvezetéken Leltári szám: T16 92.16.0. Készítés éve: 1991 Készítő: MATÁV Rt. Helye: 2. terem A vezetéket a porcelánszigetelő nyakán körülhurkolták, majd a megfeszített huzalra 6 menettel rágyűrűzték.

Tools, instruments

Központhoz Híváskereső gép rotary közpon

Központhoz - Híváskereső gép rotary közpon

Központhoz Szerszámok 7A1 (Rotary) közpo

Központhoz - Szerszámok 7A1 (Rotary) központhoz Leltári szám T99 1111 Készítés éve 1928 Helye 1. terem

Erőmérő 100 kg-os

Hálózathoz - Erőmérő 100 kg-os Leltári szám: T16 92.3.0. Készítés éve: 1991 Helye: 2. terem Kettős rugózattal ellátott nyomórugós szerkezet, amelynek skáláján a húzóerő nagysága közvetlenül kilogrammban olvasható le. A légvezetékes hálózat huzalfeszítésekor használták.

Gáznyomásmérő

Hálózathoz - Gáznyomásmérő Leltári szám: T16 94.37.0. Készítő: Műszeripari Szövetkezet, Jászberény Helye: 2. terem A fémvezetőjű nagy átviteli kapacitású kábelek (pl. koaxiális kábel) köpenyének vízzáró épségét ún. túlnyomáspróbával rendszeresen ellenőrizték. A művelet a kábel belső terében még a gyári ellenőrzés céljára létrehozott levegő vagy nitrogén túlnyomás méréséből állt. Az erre a célra használt precíziós manométer skálaosztása 0,02 kp/cm², illetve 2 mbar.

Huzalbelógás-mérő

Hálózathoz - Huzalbelógás-mérő Leltári szám: T16 91.11.0. Készítés éve: 1991 Helye: 2. terem A légvezetékes hálózatépítés huzalfeszítésekor használták. Önzáró csuklós szerkezet. Egyik megfogási pontját a huzalt befogó pofák, a másik megfogási pontot a húzószem képezi.

Huzalcsiptető

Hálózathoz - Huzalcsiptető Leltári szám: T16 91.11.0. Készítés éve: 1991 Helye: 2. terem A légvezetékes hálózatépítés huzalfeszítésekor használták. Önzáró csuklós szerkezet. Egyik megfogási pontját a huzalt befogó pofák, a másik megfogási pontot a húzószem képezi.

Huzalfeszítő csigasor

Hálózathoz - Huzalfeszítő csigasor Leltári szám: T16 91.13.0. Készítés éve: 1991 Helye: 2. terem A csigasor egyszerű gép, a légvezetékes hálózatépítés huzalfeszítésekor használták. Kis mérete és könnyű kezelhetősége lehetővé tette a huzalok feszítésének a pontos beállítását.

Hálózatos szerszámok

Hálózathoz - Hálózatos szerszámok Leltári szám: T99 2/4/1 Készítés éve: 1991 Helye: 2. terem Nyitott ékpályás, illetve zártprofilú huzalkötő szerszám és huzalkötő hüvelyek.

Induktoros földelési ellenállásmérő

Hálózathoz - Induktoros földelési ellenállásmérő Leltári szám: T16 94.31.0. Készítő: Ganz Elektromos Készülékek és Mérőkészülékek Gyára (EKM), Budapest Helye: 2. terem Az EKM XT típusú műszer a Behrend-elv alapján működik két segédföld alkalmazásával. A mérőáramot kézi hajtású induktor szolgáltatja. Földelés-ellenállás és kisebb ohmos ellenállás mérésére alkalmas.

Kábelrendező keret

Hálózathoz - Kábelrendező keret Leltári szám: T16 92.88.0. Készítés éve: 1928 Készítő: Standard Villamossági Rt. Helye: 1. terem A kábelrendező egy nyitott vasszerkezet, amelynek egyik oldalán <<824>>függőleges kábelbordák<> (vonal oldal), a másik oldalán vízszintes <<827>>forrasztócsúcsok és leválasztó sávok<> (központ oldal) találhatók. A függőleges kábelbordák az átmeneti kötésektől érkező switch-kábeleket fogadják. A bordák 20 érpáros csoportokból állnak.

Megger szigetelési ellenállásmérő

Hálózathoz - Megger szigetelési ellenállásmérő Leltári szám: T16 2000.59.0. Készítés éve: 1926 Készítő: Evershed&Vignoles Helye: 2. terem A fadobozba szerelt hordozható műszert minőségellenőrző ellenállásmérésre és vonali levezetés hibahely-behatárolására használták. A műszer két fő része egy egyenáramú induktor (kézi hajtású dinamó) és egy kereszttekercses ellenállásmérő. Méréshatár 10000 Mohm. Induktor feszültség 500 V.

Mászóöv

Hálózathoz - Mászóöv Leltári szám: T16 91.12.0. Készítés éve: 1991 Készítő: Hetés Népe MGTSZ Helye: 2. terem Az oszlopon dolgozó hálózatépítő munkás mászóvassal kapaszkodott, illetve mászott az oszlopon. A munkaöv megtámasztotta a derekát, így mindkét kezével szabadon dolgozhatott.

Optikai reflexiómérő

Hálózathoz - Optikai reflexiómérő Leltári szám: T16 2000.48.0. Készítés éve: 1993 Készítő: Fujikura Helye: 1. terem Az FSM 20 CS típusú készülék az egymódusú fényvezető üvegszálak hegesztésére szolgál. A számítógép-vezérléssel történő ívhegesztés lehetővé teszi kis csillapítású átmenetet biztosító kötés készítését. Az automatikusan végzett hegesztési művelet 10 előre beállított program szerint végezhető el.

Optikai szálhegesztő készülék

Hálózathoz - Optikai szálhegesztő készülék Leltári szám: T16 2000.48.0. Készítés éve: 1993 Készítő: Fujikura Helye: 1. terem Az FSM 20 CS típusú készülék az egymódusú fényvezető üvegszálak hegesztésére szolgál. A számítógép-vezérléssel történő ívhegesztés lehetővé teszi kis csillapítású átmenetet biztosító kötés készítését. Az automatikusan végzett hegesztési művelet 10 előre beállított program szerint végezhető el.

Oszlopemelő villa

Hálózathoz - Oszlopemelő villa Leltári szám: T16 92.4.0. Készítés éve: 1991 Helye: 2. terem Az oszlopemelő villát 3-4 méter hosszú farúd végére szerelték. Ezzel a faoszlopot biztonságosan tudták emelni és tartani. Középen a villaágak között csúszásgátló tüske van.

XS típusú szigetelési ellenállásmérő

Hálózathoz - XS típusú szigetelési ellenállásmérő Leltári szám: T16 2000.60.0. Készítés éve: 1970 Készítő: Ganz Mérőműszerek Gyára Helye: 2. terem A szigetelési ellenállás a vezeték és a fém kábelköpeny vagy árnyékolás, illetve két kábelér közötti szigetelés villamos ellenállását jelenti. A műszer közvetlen leolvasású ellenállásmérő, a mérést ismert feszültségnél történő árammérésre vezeti vissza. Méréshatár 5000 Mohm, mérőfeszültség 100-1000 V.

Components components - For network

Interurbán bevezetőkábel-végelzáró

Interurbán bevezetőkábel-végelzáró Leltári szám: T16 2005.7.1. Készítés éve: 1890 Helye: tornác A hazai távíró és helyközi távbeszélővonalak kiépítése a múlt század második felében (távíró), illetve a századvégen (távbeszélő) légvezetékes rendszerben kezdődött. Az 1950-es évek közepéig ez képezte helyközi távbeszélő-hálózataink döntő többségét. A légvezetékes irányok legnagyobb része vasútvonalak mentén épült ki.

Kábelakna bebúvó fedlapok

Kábelakna bebúvó fedlapok Leltári szám: T16 2002.27.1-3. Készítés éve: 1900 Helye: tornác A kábel-alépítményi tömbcsatorna vonalak magassági és oldalirányú töréspontjain, valamint a nagyobb szakaszhosszak végén és több tömbcsatornairány találkozási pontjain kábelaknákat építettek. A kábelakna lényegében betonból készült földalatti helyiség, amelynek födémrészén kisebb méretű nyílás szolgál az aknába való lejutásra. Ezt a nyílást a járda, esetenként az úttest szintjében fedlap zárja le.

Kábelvégelzáró 13 i 4 eres

Kábelvégelzáró 13 i 4 eres Leltári szám: T16 2002.23.0. Készítés éve: 1923 Helye: 1. terem A postai távbeszélő kábelhálózatban általánosan alkalmazott kábelvégelzárót az 1920-as évek elején építették be a Magyar Országos Levéltár távbeszélő ellátására szolgáló hálózatba (Budapest I., Bécsi kapu tér 4.). Rendeltetése: az épület alagsori részébe vezetett elosztókábel vízmentes lezárása, a távbeszélő-állomások egyéni vezetékeinek csatlakoztatása a kábelhez.

Optikai rendező

Optikai rendező Leltári szám: T16 2000.45.0. Készítés éve: 1992 Készítő: Pirelli Cables, Newport, Helye: 1. terem A Pirelli Servocavi típusú rendezőkeret fényvezető kábelek végződtetésére szolgál. Modul rendszerű, 2600 mm magas szerkezet. Fő részei: 60 fényvezető szálas kábelkötő betét, 5 db 12 fényvezető szálas végződő betét. A keretre legfeljebb 60 fényvezető szál köthető be. A bekötésre szolgáló kábelkötő betétben 10 hegesztőkazetta helyezkedik el két ötös csoportban.

Pupinfazék, kivezetőkábeles kivitel

Pupinfazék, kivezetőkábeles kivitel Leltári szám: T16 91.26.0. Készítés éve: 1926 Készítő: Standard Villamossági Rt Helye: tornác A kábelerek közötti kapacitás által okozott csillapítás indukciós tekercsekkel (pupin csévékkel) csökkenthető. A pupinfazék a pupin csévék elhelyezésére szolgáló földalatti tartály. A csévék és a fazék fő részei: körgyűrű alakú vasmag, erre csévélt vörösréz tekercs, belső réztartály, külső öntöttvas ház.

Pupinfazék

Pupinfazék Leltári szám: T16 91.25.0. Készítés éve: 1941 Készítő: Standard Villamossági Rt Helye: tornác A kábelerek közötti kapacitás által okozott csillapítás indukciós tekercsekkel (pupin csévékkel) csökkenthető. A "pupinfazék" a pupin csévék elhelyezésére szolgáló földalatti tartály. A pupinfazekat külön védelem nélkül a földbe helyezték. A kábel áthalad a fazék kötésterén, ezért átmenőkábeles. A távkábelben 1830 méterenként kellett 1-1 fazekat elhelyezni.

Raychem átmeneti kötések

Raychem átmeneti kötések Leltári szám: T99 1/19/3 Készítés éve: 1987 Készítő: Raychem Helye: 1. terem Az utcai föld alatti műanyagcső alépítmény-hálózatból beérkező műanyagköpenyű előfizetői kábelek ún. átmeneti kötéssel csatlakoznak a belső téri műanyagköpenyű switch-kábelekhez. A switch-kábelek a központ kábelrendezőjében lévő kábelbordákon végződnek.

Siemens átmeneti kötések

Siemens átmeneti kötések Leltári szám: T99 1/19/2 Készítés éve: 1987 Készítő: Siemens A.G. Helye: 1. terem Az utcai föld alatti műanyagcső alépítmény-hálózatból beérkező műanyagköpenyű előfizetői kábelek ún. átmeneti kötéssel csatlakoznak a belső téri műanyagköpenyű switch-kábelekhez. A switch-kábelek a központ kábelrendezőjében lévő kábelbordákon végződnek.

XLVIII (48) nyílású, kábel-alépítményi b

XLVIII (48) nyílású, kábel-alépítményi betontömb Leltári szám: T16 98.18.0. Készítés éve: 1900 Helye: tornác A hazai helyi távbeszélő hálózat kábelvonalainak építése az 1890-es években Budapesten kezdődött a svéd behúzó rendszerű tömbcsatorna alépítmény építési eljárásának honosításával. A kábelvonalak alépítmény hálózatai többnyílású, 1 m hosszú betontömbökből épített, általában járda alatti, földbeágyazott összefüggő csőhálózatokból álltak.

Átmeneti kötések

Átmeneti kötések Leltári szám: T99 1/19/1 Készítés éve: 1928 Helye: 1. terem Az utcai föld alatti beton tömbcsatorna-hálózatból beérkező ólomköpenyű előfizetői kábelek ún. átmeneti kötéssel csatlakoznak a belső téri switch-kábelekhez. A switch kábelek a központ kábelrendezőjében lévő kábelbordákon végződnek.

Components parts - For device

Automatikus átkapcsoló, kézibeszélő-tart

Automatikus átkapcsoló, kézibeszélő-tartókarral Leltári szám: T16 84.70.1. Készítés éve: 1890 Helye: 1. terem Az LB távbeszélő-készüléken a hallgatót (kézibeszélőt) tartó horgot (villát) átkapcsolónak nevezték. Ez egy elektromos érintkezőt működtetett, amely a letett kézibeszélőnél a bejövő vezetéket összekötötte a csengővel, illetve felemelt kézibeszélőnél teleptáplálást adott a mikrofonnak, és a bejövő vezetéket összekapcsolta a hallgató áramkörével.

Berliner-féle mikrofon (kivágva)

Berliner-féle mikrofon (kivágva) Leltári szám: T16 84.94.0. Készítés éve: 1899 Készítő: Egger és Társa Helye: 1. terem A képen egy Berliner-féle mikrofon fémháza látható, a felső részen kivágva. A két kivezető csavar szolgál az elektromos csatlakoztatásra és egyúttal a mechanikai felerősítésre. A képen jól látható a fedél alatti membrán és a v-alakú bevágásokkal megnövelt felületű szénhenger.

Deckert & Homolka-féle mikrofon

Deckert & Homolka-féle mikrofon Leltári szám: T99 1/4/1 Készítés éve: 1896 Készítő: Deckert & Homolka Budapest Helye: 1. terem A Deckert & Homolka-féle szénszemcsés <<778>>mikrofont<> a fadobozos telefon előlapjára szerelték. Fő jellemzője a kúpocskákkal barázdált széntömb és az egyenes bakelittölcsér.

Fanyelű hallgató (2)

Fanyelű hallgató Leltári szám: T16 D.89.7. Készítés éve: 1900 Helye: 1. terem A fanyelű vagy kanálhallgató nyele tulajdonképpen egy mágnes szára, mely fa burkolatot kapott. A mágneshez csatlakozó lágyvas sarukon helyezték el a tekercseket, előttük pedig a membránt. Fő részei a patkó alakú állandó mágnes, a cséve (huzaltekercs) és a saruk előtt a lágyvasból készült membrán.

Fanyelű hallgató

Fanyelű hallgató Leltári szám: T16 84.184.0. Készítés éve: 1910 Készítő: Telefongyár Rt. Helye: 1. terem A távbeszélő-készülék oldalán elhelyezett kézi hallgatók fanyéllel készültek. A nyélben elhelyezett mágneshez lágyvas saruk csatlakoznak. Ezeken helyezték el a tekercseket, közvetlenül előttük pedig a lágyvasból készült vékony membránt. A tekercsen átfolyó — a beszéd ütemében változó — áram hatására a membrán rezgésbe jött, és hangot adott.

Indukciós tekercs (Transzformátor)

Indukciós tekercs (Transzformátor) Leltári szám: T16 2000.50.0. Készítés éve: 1908 Helye: 1. terem A primer tekercset a mikrofon áramkörébe, a szekunder tekercset a hallgató áramkörébe kapcsolták. Az LB készülékeknél az áttétel 1:4, vagyis a mikrofon által előidézett áramingadozásokat négyszeresre felerősítve vitte át a vonalra. Feladatát képezte a hangfrekvenciás illesztés (transzformáció) és a hallgató leválasztása a mikrofont tápláló egyenáramú körről.

Indukciós tekercs

Indukciós tekercs Leltári szám: T99 1/7/1 Készítés éve: 1935 Készítő: Telefongyár Rt. Helye: 1. terem CB 35-ös távbeszélő-készülék zárt vasmagú, háromtekercses indukciós transzformátora. Az önhang csökkentésére a mikrofont és a hallgatót Wheatstone-hídba kapcsolták. Feladata volt a hangfrekvenciás illesztés (transzformáció), az önhangcsökkentés és a hallgató leválasztása a mikrofont tápláló egyenáramú körről.

Induktor LB 55 típusú távbeszélő készülé

Induktor LB 55 típusú távbeszélő készülékhez Leltári szám: T16 84.112.0. Készítés éve: 1955 Készítő: Telefongyár Helye: 1. terem Az induktor egy kis, kézzel forgatható váltakozó áramú áramfejlesztő. Megforgatásakor megszólalt a másik készülék csengője, vagy az LB központban lebillent az esőlemezes jelfogó lemeze, és jelezte a kezelőnek a hívó számát vagy nevét. Részei: állandó mágnes, tekercs, induktorkar.

Induktor metszete

Induktor metszete Leltári szám: T16 84.109.0. Készítés éve: 1937 Készítő: Telefongyár Rt. Helye: 1. terem Az induktor egy kis, kézzel forgatható váltakozó áramú áramfejlesztő (generátor). Megforgatásakor a termelt áram hatására megszólalt a csengő, vagy az LB központban lebillent az esőlemezes jelfogó lemeze, és a kezelőnek jelezte a hívó fél számát vagy nevét. Az induktor részei: állandó mágnes, lágyvas saruk, tekercs, induktorkar, fogaskerék, érintkező. A termelt váltakozó áram kb. 15 Hz, 13

Kézibeszélő LB 24 és CB 24 távbeszélő-ké

Kézibeszélő LB 24 és CB 24 távbeszélő-készülékhez Leltári szám: T99 1/8/2 Készítés éve: 1924 Helye: 1. terem Bakelitfogantyús kézibeszélő fém tartórészekkel, cserélhető dobozmikrofonnal és állítható membrántávolságú hallgatóval.

Kézibeszélő mikrofonkapcsolóval

Kézibeszélő mikrofonkapcsolóval Leltári szám: T16 D.86.0. Készítés éve: 1908 Helye: 1. terem A kényelmes használat érdekében a mikrofont és a hallgatót kézibeszélőben egyesítették. További előnyt jelentett, hogy a kézibeszélő mozgatása meggátolta a szénszemcsék összetapadását. Bizonyos LB készülékeknél a kézibeszélő nyelébe mikrofonkapcsolót szereltek. A mikrofon telepkímélés céljából csak akkor kapott áramot, ha a nyomógombot benyomták.

Kézibeszélő tölcséres mikrofonnal

Kézibeszélő tölcséres mikrofonnal Leltári szám: T16 D.91.0. Készítés éve: 1896 Helye: 1. terem Kis forgalmú központoknál fejbeszélő helyett kézibeszélőt alkalmaztak, amit a telefonközpont kezelői hüvelyébe csatlakoztattak.

Kézibeszélő-tartóvilla átkapcsolóval

Kézibeszélő-tartóvilla átkapcsolóval Leltári szám: T16 84.68.0. Készítés éve: 1905 Helye: 1. terem A CB távbeszélő-készülék átkapcsolója (automatikus átkapcsoló) egy rúgós, mozgó horog, vagy villa, amelyre a kézibeszélő helyezhető. A kézibeszélő helyzetétől függően a bejövő vezetékre a csengőt, illetve a kézibeszélő felemelését követően a mikrofon áramkörét kapcsolja.

Különböző számtárcsák

Különböző számtárcsák Leltári szám: T99 1/10/1 Helye: 1. terem Az előfizetői készüléken található hívóműnek (számtárcsának) az a célja, hogy olyan jeleket (impulzusokat) adjon a gépi kapcsolású központ felé, amelyek a központ gépeit a hívott előfizető vonalára állítják rá. A rúgós, mechanikus szerkezet visszafelé forgás közben az áramkört a tárcsázott számnak megfelelően szaggatja meg.

Mellékszekrény

Mellékszekrény Leltári szám: T16 D.96.0. Készítés éve: 1904 Készítő: Telefongyár Rt. Helye: 1. terem A <<877>>CB II. asztali telefon<> mellékszekrénye a csengőt, a kondenzátort és az átvivő (indukciós) tekercset tartalmazza. A távbeszélő-készüléket dugasszal csatlakoztatták a falra szerelt mellékszekrényhez.

Nyilvános távbeszélő-állomás érmepersely

Nyilvános távbeszélő-állomás érmepersely Leltári szám: T16 D.166.0. Helye: 3. terem A manuális központokhoz kapcsolt nyilvános távbeszélő-készülék esetében a készülék mellett helyezték el az érmeperselyt (mellékszekrényt). A nyilvános távbeszélő-készülékről először -a tantusz bedobása után- a központ kezelőt kellett felhívni, aki egy kétállású kulcs segítségével az érme bevételezését elvégezte és kapcsolta a hívott felet.

Tömbkondenzátor

Tömbkondenzátor Leltári szám: T16 84.76.3. Készítés éve: 1905 Készítő: Remix Helye: 1. terem Az 1-2 mikrofarád értékű kondenzátorokat sorbakapcsolták a csengővel, ami lehetővé tette a váltakozó áramú csengetést, azonban lezárta az egyenáram útját.

Váltakozó áramú csengő

Váltakozó áramú csengő Leltári szám: T16 84.72.1. Készítés éve: 1904 Készítő: Telefongyár Rt. Helye: 1. terem A távbeszélőkészüléken váltakozó áramú csengő jelezte a beérkező hívást. Főbb részei: két ellentétesen tekercselt vasmagos tekercs, állandó mágnes, lágyvas lemez, horgony kalapáccsal, két különböző ötvözetű fémharang.

Váltakozó-áramú, kétharangos csengő fado

Váltakozó-áramú, kétharangos csengő fadobozban Leltári szám: T16 D.160.0. Készítés éve: 1908 Helye: 1. terem A távbeszélő-készüléken a beérkező hívást váltakozó áramú csengő jelezte. Főbb részei: két ellentétesen tekercselt vasmagos tekercs, állandó mágnes, lágyvas lemez, horgony a kalapáccsal, két különböző ötvözetű fémharang. Az LB készülékek csengője 160-500 ohm, menetszáma 5000-10000, 10-15 mA áramra megszólalt.

Subunits parts - For Center

7A1 távbeszélő-központ előfizetői számlá

7A1 távbeszélő-központ előfizetői számlálókerete Leltári szám: T16 92.87.1. Készítés éve: 1928 Készítő: Standard Villamossági Rt Helye: 1. terem Minden előfizetői számhoz tartozott egy számláló jelfogó. A százas tömbökbe szerelt jelfogók a beszélgetések darabszámát számlálták, a számláló jelfogók állását a képen látható <<842>>fényképezőgép<>pel havonta lefényképezték. Az egyéni számlálóállások havi leolvasásai közötti különbség képezte a számlázás alapját.

7A1 távbeszélőközpont vizsgálóasztala

7A1 távbeszélőközpont vizsgálóasztala Leltári szám: T16 92.85.0. Készítés éve: 1928 Készítő: Standard Villamossági Rt. Helye: 2. terem A vizsgálóasztal a 7A1 központ felügyeletét biztosította. A központhoz tartozó különböző áramkörök, vonalak ellenőrzésére, vizsgálatára szolgáló lámpa-, kapcsolóhüvely- és kapcsolókulcs sávokat tartalmazó asztalt trunk-asztalnak is nevezték. A kezelőmező bal oldalán az összekötő áramkörök foglaltságát jelző ellenőrző-figyelő lámpasávok.

300 ívpontos választó típusú gép (7A2)

300 ívpontos választó típusú gép (7A2) Leltári szám: T16 84.378.0. Készítés éve: 1950 Készítő: Beloiannisz Híradástechnikai Gyár Helye: 1. terem Olyan forgómozgást végző kapcsológép, amelynek feladata a hívott állomásnak a kiválasztása. A választandó emeletet kefekiváltó orsó jelöli ki. Az orsó alapállásból kezd forogni, ezáltal impulzusokat küld a regiszternek. Megfelelő állásba érve a spirálban felszerelt tüskék egyike az ívsor koordinátájából kijelöl egy vízszintes sort.

Beszélő készlet

Beszélő készlet Leltári szám: T16 98.28.0. Készítés éve: 1952 Helye: 1. terem A kezelőnők beszélő készletet használtak. A hallgatót rugalmas fejpánt rögzítette a fejhez, a mikrofont az ívben meghajlított fémcső végére szerelték.

Ericsson AGF központ kapcsológépe

Ericsson AGF központ kapcsológépe Leltári szám: T16 84.289.1. Készítés éve: 1939 Készítő: L.M. Ericsson Helye: 1. terem 1939-ben Miskolcon Ericsson gyártmányú AGF központot helyeztek üzembe. A 2400 vonalas központot regisztervezérelt, 500 ívpontos kereső- és választógépekből építették fel. A kapcsológép forgómozgással működött, és az alapállást nem számítva 25 állása volt. Csak mintegy 1/4 körívnek megfelelő mozgást végzett ide-oda és nem teljes körforgást.

Esőlemezes jelfogó

Esőlemezes jelfogó Leltári szám: T99 1/5/1 Készítés éve: 1898 Helye: 1. terem Az esőlemezes jelfogót (hívásjelzőt) az előfizető hívásának észlelésére az <<873>>LB központokban<> alkalmazták. Amikor az előfizető megforgatta a távbeszélő-készülékén lévő induktort, az esőlemezes jelfogó (annonciátor) meghúzott, és az előlapján lévő kis takarólemezke lebillent. Ezáltal előtűnt a lemez alatti felirat, kezdetben az előfizető neve, később kapcsolási száma.

Figyelőkulcs CB központhoz

Figyelőkulcs CB központhoz Leltári szám: T99 1/8/1 Készítés éve: 1930 Helye: 1. terem A távbeszélőközpontokban alkalmazott háromállású figyelőkulcs alaphelyzetben középen állt. Alsó (figyelő) állásban a kezelő és az előfizető beszélgetést folytathatott egymással. A kezelő a kulcs felső állásba nyomásával tudta felcsengetni a hívott előfizetőt.

Fényképezőgép előfizetői számlálókhoz

Fényképezőgép előfizetői számlálókhoz Leltári szám: T16 91.32.0. Készítés éve: 1928 Helye: 1. terem A százas csoportokba szerelt számláló jelfogókat minden hónap azonos napján lefényképezték, és a számlálók állása alapján elkészítették az előfizetők számláit.

Ikerdoboz

Ikerdoboz Leltári szám: T16 84.114.0. / T16 2000.49.0. Készítés éve: 1950 Készítő: Posta Javítóüzem Helye: 1. terem Az 1933-ban rendszeresített ikerállomásokat 1936-tól - amikor Budapesten a 6 számjegyes rendszerre tértek át - tömegesen alkalmazták . Az ikermegoldás, mivel egy előfizetői érpár két előfizetőt szolgált ki, az előfizetői érpárok és a központkapacitás jobb kihasználását eredményezte.

Kereső típusú gép rotary 7A2 központhoz.

Kereső típusú gép rotary 7A2 központhoz Leltári szám: T16 93.50.0. Készítés éve: 1961 Készítő: Beloiannisz Híradástechnikai Gyár Helye: 1. terem A híváskereső gépek feladata a hívást kezdeményező előfizető megkeresése. A tetszőleges helyzetből elinduló forgókefék addig forognak, amíg egy adott érintkezőn feszültséget nem találnak. A Standard rendszerű keresőgépek a kereten függőlegesen egymás felett helyezkednek el.

Mellbeszélő

Mellbeszélő Leltári szám: T16 D.87.1-2. Készítés éve: 1896 Helye: 1. terem A kezelőnők mellbeszélő-készletet használtak. A hallgatót egy rugalmas fejpánt rögzítette a kezelő füléhez, a tölcséres mikrofont egy nyakba akasztható pajzsra szerelték.

Pontos idő bemondógép

Pontos idő bemondógép Leltári szám: T16 84.14.0. Készítés éve: 1949 Készítő: Pulvári Károly Elektrotechnikai Vállalat Helye: 2. terem A hangosfilm elvén működő berendezés filmcsíkokon tárolta az óra, perc, másodperc bemondásokat, amelynek szinkronizációját vezérlő óra biztosította. Az egyenként leolvasott bemondásokat az elektromechanikus szerkezet továbbította az erősítőre, amelyre előbb az órát, majd a percet, s végül a másodpercet leolvasó fotocella kapcsolódott.

Pontos idő főóra

Pontos idő főóra Leltári szám: T10 89.1.1. Készítés éve: 1928 Helye: 1. terem Villamos ingaóra, amelyre érintkezőket szereltek. Ennek segítségével az ingaóra minden percben egy-két másodpercnyi időtartamra áramot adott az órahálózatba. A hálózatra kapcsolt ún. alórák az áram hatására ugyanabban a pillanatban egy perccel tovább léptek.

Sorrendkapcsoló (vezérlőkapcsoló)

Sorrendkapcsoló (vezérlőkapcsoló) Leltári szám: T16 2000.58.0. Készítés éve: 1954 Készítő: Beloiannisz Híradástechnikai Gyár Helye: 1. terem Jelfogókat helyettesítő, forgó mozgást végző kapcsolószerkezet. Egy körülfordulás alatt több ízben megáll, és ekkor a kefék és érintkezőtárcsák útján az automata központ áramköreiben különféle áramköri kapcsolásokat létesít. Előnye, hogy kapcsolási helyzeteiben nincs áramfogyasztása, valamint használata jelentős hely- és anyagmegtakarítást eredményez.

Összekötő zsinór dugasszal

Összekötő zsinór dugasszal Leltári szám: T99 1/5/2 Készítés éve: 1950 Helye: 1. terem Az összekötő zsinórral a <<872>>manuális távbeszélőközpontokban<> a két előfizető közötti kapcsolatot a kezelő hozta létre. A nagyobb központok kapcsolószekrényeiben a kezelés megkönnyítésére zsinórdeszkát és zsinórsúlyt használtak. A beszélgetés bontása után a dugót a zsinórsúly húzta vissza a helyére.

Miscellaneous - Power supply

Egyenáramú csengetőgép

Egyenáramú csengetőgép Leltári szám: T16 94.8.0. Készítés éve: 1928 Készítő: Ateliers H.CUENOD S.A. GENÉV-SUISSE Helye: 1. terem A hálózat kimaradásakor automatikusan bekapcsolt az egyenáramú csengetőgép, amely előállította a távbeszélőközpontok működéséhez szükséges segédfeszültségeket (csengetési és jelzőhangok). A közös házba beépített egyenáramú motorból és egy váltakozó áramú generátorból álló egységet csengetőgépnek nevezték.

Leclanché-elem

Leclanché-elem Leltári szám: T99 1/4/3 Készítés éve: 1881 Helye: 1. terem A mikrofon táplálására minden LB távbeszélő-készülékben telepet használtak. Erre a célra a kezdeti időszakban két sorbakapcsolt Leclanché-elem szolgált, amely 2i1,5 V feszültséget szolgáltatott. Karbantartásként időnként vizet kellett önteni a szalmiáksóra, illetve pótolni a szalmiáksót. Az elemeket teleptartó ládácskába (vagy a távbeszélő-készülék alsó részén kialakított rekeszbe) helyezték.

Motordinamó

Motordinamó Leltári szám: T16 92.89.0. Készítés éve: 1928 Készítő: Magyar Brown Boveri Művek Budapest Helye: 1. terem A Vár távbeszélő mellékközpont egyenáramú áramellátását egy háromfázisú váltakozó áramú motorból és egyenáramú dinamóból álló gépegység biztosította. A váltakozó áramú hálózat jelenlétekor a 29 kW teljesítményű váltakozó áramú motor a tengelykapcsolón keresztül forgatta a dinamót, amely egyenfeszültséget (46/70 V, 160/137 A) állított elő a 7A1-es központ táplálására.

Áramfejlesztő aggregát

Áramfejlesztő aggregát Leltári szám: T16 93.14.0. Készítés éve: 1942 Készítő: Gustav Hiller A.G. Helye: tornác A távbeszélő létesítményekben a hálózat kimaradásakor megszűnt a váltakozó áramról működő berendezések táplálása, illetve az akkumulátorok töltése. A központok leállásának elkerülésére benzinmotoros szükség-áramfejlesztőt alkalmaztak. Az 52 LE teljesítményű Otto-motor 15 kVA teljesítményű háromfázisú generátort hajtott.

Miscellaneous - Title plates

Címtábla

Címtábla Leltári szám: T16 84.411.0. Készítés éve: 1898 Helye: 1. terem A postahivatalokon címtábla jelezte a távbeszélő-hivatal működését. A magyar királyi címer alatt a postát jelképező villámos postakürt látható. A postakürt a hagyományos levélpostát, a villámok az elektromos postát jelképezik, azaz a telefont és a távírót.

Miscellaneous - Documents, photos, wiring diagrams

7A2 telefonközpont elvi kapcsolása

7A2 telefonközpont elvi kapcsolása Leltári szám: T99 1/14/1 Helye: 1. terem Budapesten a 7A1 központokat a továbbfejlesztett 7A2 típusú távbeszélőközpontok követték, amelyek kisebb helyen elfértek, és karbantartásuk is egyszerűbb volt. Az elsőt az <<822>>Erzsébet-központban<> 1939-ben helyezték üzembe. A II. világháborúban elpusztult központok helyett a háború után 7A2-es típusokat telepítettek.

7DU távbeszélőközpont elvi kapcsolása

7DU távbeszélőközpont elvi kapcsolása Leltári szám: T99 1/14/2 Készítés éve: 1938 Helye: 1. terem A vidéki városokban az 1929-1930-ban épült 7B központokat a már modernebb, távhívásra is alkalmas 7DU rendszerű központok telepítése követte. Az elsőt 1938-ban Pápán helyezték üzembe.

A 7A1 automata központ kapcsolási vázlat

A 7A1 automata központ kapcsolási vázlata Leltári szám: T99 1/11/2 Készítés éve: 1928 Helye: 1. terem Amikor az előfizető felemeli kézibeszélőjét, vonala rákapcsolódik a központban lévő egyenáramú áramellátásra, és elindulnak az első híváskereső (I. Hk) gépek. Amikor egyikük az ív kontaktusain megtalálja a hívó vonalát, ott megáll, és a többi forgógépet is leállítja. Forgásnak indítja azonban a második híváskeresőt (II. Hk), amely megkeresi az előfizető vonalán álló első híváskeresőt.

AR távbeszélőközpont

AR távbeszélőközpont Leltári szám: T99 2/15/2 Helye: 2. terem Az 1960-es évek végéig a magyar automata központhálózat a szolgáltatásokban nagyon kis választékú és lényegében már elavult rotary automata központokból (7A és 7D) épült fel, illetve csak ezekkel bővülhetett. A magyar hálózatban nagy fejlődést jelentett a svéd LM Ericsson AR crossbar rendszerének megjelenése. A közvetett vezérlésű (regiszteres) AR központrendszer elektromechanikus elemekből

Alexander Graham Bell arcképe

Alexander Graham Bell arcképe Leltári szám: T99 1/1/1 Helye: 1. terem Alexander Graham Bell 1847. március 3-án született a skóciai Edinburghban. Édesapja, Melville Bell beszédhibás gyermekekkel foglalkozó tanító, édesanyja, Elisa Grace Symonds arcképfestő és zenész volt. A fiatal Bellt is vonzotta a zenei pálya, végül azonban atyja mesterségét, a gyógypedagógiát választotta. 1863-ban az Elginben működő Weston House bentlakásos fiúiskolában kapott segédtanítói állást.

Antonio 'Santi Giuseppe' MEUCCI

Antonio 'Santi Giuseppe' MEUCCI

Baross Gábor (1848-1892)

Baross Gábor (1848-1892) Leltári szám: T99 1/25/1 Helye: 1. terem Baross Gábort 1883. március 30-án nevezték ki a Közmunka- és Közlekedésügyi Minisztérium államtitkárává, majd 1886. december 30-án miniszterévé. Baross a telefont rendkívül jelentős találmánynak tartotta. A hazai meghonosodást követő évek meggyőzték arról, hogy a közérdekű hálózat megteremtése az állam feladata. A budapesti távbeszélő-hálózatot 1887-ben vásárolta meg az eladósodott Puskás Tivadartól.

CB manuális telefonközpont elvi vázlata.

CB manuális telefonközpont elvi vázlata Leltári szám: T99 1/8/3 Helye: 1. terem A hívás kezdeményezésekor az előfizető (E1) felemeli kézibeszélőjét, az előfizető vonalához tartozó jelfogó (Fj1) meghúz, amit a lámpa (Fl1) jelez. A kezelő látva az égő lámpát a kérdődugóval (Kd) belép, és a lámpa (Fl1) elalszik. A kezelő a figyelőkulcsot J állásba téve beszél a hívóval. Kívánsága szerint az összekötődugót (Öd) a hívott (E2) hüvelyébe dugaszolja, majd csengeti. A hívott jelentkezése után a kezelő

CB távbeszélő készülék kapcsolási rajza.

CB távbeszélő készülék kapcsolási rajza Leltári szám: T99 1/7/2 Helye: 1. terem

Igazolvány a hivatali eskü letételéről

Igazolvány a hivatali eskü letételéről Leltári szám: D-29.138.2. Készítés éve: 1911 Helye: 1. terem

Kezelőnő fogadalomtétele

Kezelőnő fogadalomtétele Leltári szám: D-29.138.1. Készítés éve: 1901 Helye: 1. terem

Kezelőnő beszélőkészlettel

Kezelőnő beszélőkészlettel Leltári szám: T99 1/32/1 Helye: 1. terem A távbeszélőközpontokban dolgozó, a kapcsolásokat létrehozó kezelőnők állásukra két közismert úri család ajánlásával pályázhattak. Az állás elnyeréséhez a következő feltételeknek kellett megfelelni: jó megjelenés, jó emlékezőtehetség, gyors felfogás, tiszta kiejtés, jó modor, kellemesen csengő, de elég erős hang, a magyar mellett egy idegen nyelv ismerete.

Krúdy Gyula (1878-1933)

Krúdy Gyula (1878-1933) Leltári szám: T99 1/32/3 Helye: 1. terem Krúdy Gyula: A pesti telefonosnők Sohasem látni őket, csupán a hangjukat hallani. ... Éjjeli újságírók, virrasztó vasutasok, rendőrök, kis állomások portásai és álmatlan betegek valamikor divat szerint elbeszélgettek az inspekciós telefonos kisasszonnyal. A megcsontosodott agglegény, a kiégett lámpású éjjeli szerkesztő nemegyszer beleszeretett egy kellemes, csillapító leányhangba.

Kábelbehúzás alépítményi csőnyílásba

Kézi kapcsolású CB rendszer Leltári szám: T99 1/9/1 Helye: 1. terem A CB (Central Battery) távbeszélőrendszer új korszakot jelentett, amelyben a mikrofon táplálását a távbeszélőközpontban lévő központi áramforrás biztosította. Ezzel az előfizetők mentesültek az LB (Local Battery) rendszer hátrányaitól, azaz a helyi telep karbantartásától és az induktoros hívás kényelmetlenségeitől. A kapcsolást azonban továbbra is kezelők végezték. Budapesten az első CB központ.

Képzelt távbeszélő-hálózat rekonstrukció

Képzelt távbeszélő-hálózat rekonstrukciós rajza Leltári szám: D-24.99.0. Készítés éve: 1990 Készítő: Szabó Kálmán Helye: 2. terem Díszített öntöttvas oszlopokon kiépített egyvezetékes, földvisszavezetéses távbeszélő-hálózat rajza korabeli, XIX. századvégi leírások alapján.

Kézi kapcsolású CB rendszer

Kézi kapcsolású CB rendszer Leltári szám: T99 1/9/1 Helye: 1. terem A CB (Central Battery) távbeszélőrendszer új korszakot jelentett, amelyben a mikrofon táplálását a távbeszélőközpontban lévő központi áramforrás biztosította. Ezzel az előfizetők mentesültek az LB (Local Battery) rendszer hátrányaitól, azaz a helyi telep karbantartásától és az induktoros hívás kényelmetlenségeitől. A kapcsolást azonban továbbra is kezelők végezték. Budapesten az első CB központ.

LB rendszerű távbeszélőközpont elvi vázl

LB rendszerű távbeszélőközpont elvi vázlata Leltári szám: T99 1/5/3 Helye: 1. terem Az előfizető (E1) az <<870>>LB telefonkészülék<> induktorát megforgatva kezdeményez hívást. Az <<871>>LB központban<> az előfizető vonalához tartozó hívásjelző jelfogó (Hjl) meghúz, amit az ún. <<862>>esőlemez<> lebillenése jelez. Ezt észlelve a kezelő a kérdődugót a hívóhüvelybe dugaszolja, majd a figyelőkulcsot a baloldali állásba téve a saját készülékével rákapcsolódik a hívó vonalára.

LB távbeszélő-készülék elvi vázlata

LB távbeszélő-készülék elvi vázlata Leltári szám: T99 1/4/2 Helye: 1. terem

Matkovits Júlia, az első kezelőnő

Matkovits Júlia, az első kezelőnő Leltári szám: T99 1/32/2 Helye: 1. terem

Puskás Ferenc (1848-1884)

Puskás Ferenc (1848-1884) Leltári szám: T99 1/25/2 Helye: 1. terem Puskás Ferenc huszárfőhadnagyi szolgálatát hagyta el 1878-ban az addig ismeretlen távbeszélő létesítése és üzemeltetése kedvéért. 1878-ban féléves párizsi tartózkodása alatt ismerte meg a hálózat- és központépítés műszaki, üzleti és szervezési munkáit. A hazai telefonhálózat létesítésére 1879. július 28-án nyújtott be kérelmet a Közmunka- és Közlekedésügyi Minisztériumhoz.

Puskás Tivadar (1844-1893)

Puskás Tivadar (1844-1893) Leltári szám: T99 1/25/3 Helye: 1. terem Puskás Tivadar 1876 őszétől 1877 nyaráig Edison Menlo Park-i műhelyében dolgozott, majd az Edison Társaság európai megbízottja lett. Londonban a fonográf honosításán dolgozott, kiállításokat, bemutatókat rendezett. 1878-ban székhelyét áthelyezte Párizsba, ahol az első párizsi telefonhálózat építési munkáit irányította.

Reiszig Anna bizonyítványa

Reiszig Anna bizonyítványa Leltári szám: T99 1/3/1 Készítés éve: 1909 Helye: 1. terem

Telefonkötvények

Telefonkötvények Leltári szám: T99 2/15/3 Helye: 2. terem A magyar posta az 1980-as évek elején a távközlés-fejlesztési tervek sorát dolgozta ki. A terven felüli telefonfejlesztés érdekében a pénzügyi háttér biztosítására 1983 végén a Magyar Posta Vállalat és az Állami Fejlesztési Bank közösen 310 millió Ft összértékben telefonkötvényt bocsátott ki. A lakosság állomásonként 25 000 Ft-os, a közületek 100 000 Ft-os kötvények vásárlásával járultak hozzá a költségekhez.

Thomas A. Edison (1847-1931)

Thomas A. Edison (1847-1931) Leltári szám: T99 1/25/4 Helye: 1. terem Thomas Alva Edison 1847. február 11-én született az Amerikai Egyesült Államok Ohio államában, Milanban. 1863-ban Port Huronban lett távírász. 1868-ban állást vállalt Bostonban a Western Union Telegraph Companynál. 1871-ben üzemet alapított a New Jersey-beli Newarkban. Ekkor dolgozott a duplex és kvadruplex távírórendszereken, és szabadalmaztatta az elektromos tollat. 1876-ban a New Jersey-beli Menlo Parkban új laboratóriumot

Távbeszélő központ kiinduló tetőtartója.

Távbeszélőjegyek Leltári szám: T99 1/3/2 Helye: 1. terem A postahivatalokban kezdeményezett nyilvános távbeszélgetések doku-mentálására alkalmazták ezeket a távbeszélőjegyeket.

Távbeszélő-állomások számának alakulása.

Távbeszélő-állomások számának alakulása Leltári szám: T99 2/15/1 Helye: 2. terem

Távbeszélőjegyek

Távbeszélőjegyek Leltári szám: T99 1/3/2 Helye: 1. terem A postahivatalokban kezdeményezett nyilvános távbeszélgetések doku-mentálására alkalmazták ezeket a távbeszélőjegyeket.

Miscellaneous - Art works

Árvíz okozta károk helyreállítása

Árvíz okozta károk helyreállítása Leltári szám: D-24.334.0. Készítés éve: 1990 Készítő: Herédi Sándor Helye: 2. terem

Budapest-Bécs távkábel szoborcsoport

Budapest-Bécs távkábel szoborcsoport Leltári szám: D-24.411.0. Készítés éve: 1926 Készítő: Ifj. Vastagh György Helye: 2. terem Az allegorikus szoborcsoport egy híreket, gondolatokat, érzelmeket közvetítő létesítményt, az első hazai szimmetrikus felépítésű hangfrekvenciás távbeszélő-áramköröket tartalmazó nemzetközi, egyben belföldi távkábelt örökíti meg, amelyet Budapest-Bécs között 1927. október 1-jén helyeztek üzembe.

Gyulai utcakép régi telefonfülkével

Gyulai utcakép régi telefonfülkével Leltári szám: D-24.296.0 Készítés éve: 1992 Készítő: Ballonyi László Helye: 1. terem

Gábor Dénes portréja

Gábor Dénes portréja Leltári szám: T99 1/22/1 Helye: 1. terem Gábor Dénest (1900-1979) az elektronoptikai leképezés tudományos vizsgálata a holográfia feltalálásához vezette. Felismerte, hogy a tökéletes leképezéshez a tárgyról visszavert hullámoknak valamennyi információját fel kell használni. Nem csak a hullámintenzitást - mint azt a hagyományos eszközök teszik -, hanem a hullám fázisát és amplitúdóját is. Ha ez megvalósul, akkor a tárgyról teljes (holo) és térbeli (graf) kép nyerhető.

I. Ferenc József császárt és IV

I. Ferenc József császárt és IV. Károlyt királyt ábrázoló bélyegek Leltári szám: T99 1/35/2 Helye: 1. terem 1871. Réznyomat 5 kr. Katalógusszám: 10. Tervezte: Unrein János. Készült az Állami Nyomdában. Az első Magyarországon gyártott bélyegkiadás egyik címlete. Forgalomban volt: 1871. június közepétől 1876. december 31.-ig. Bélyegkép: I. Ferenc József. 1913. Árvíz 1 Korona. Katalógusszám: 174. Tervezte: Tull Ödön. Készült az Állami Nyomdában.

Jelek földön s égen

Jelek földön s égen Leltári szám: D-24.542.1-2. Készítés éve: 2000 Készítő: Benkő T. Sándor: Helye: 3. terem

Kábelmunkások

Kábelmunkások Leltári szám: D-24.19.0. Készítés éve: 1986 Készítő: Kiss Gyula Helye: 2. terem

MSZMP VII. kongresszusi bélyegek, 1959

MSZMP VII. kongresszusi bélyegek, 1959 Leltári szám: T99 1/34/3 Helye: 1. terem Katalógusszám: 1703-1704. Tervezte: Papp Tamás. Készült az Állami Nyomdában mélynyomással. Forgalomban volt: 1959. november 30. - 1961. január 31. Példányszám: 1 303 800 fogazott, 3263 vágott sor. Címletek: 60 f (zászlótartó), 1 Ft (zászló).

Majsai Mária Lármafa

Majsai Mária Lármafa Leltári szám: T99 3/13/2 Helye: 3. terem A lármafát a települések közelében fekvő magaslatokon helyezték el. Az ellenség közeledését, a közvetlen veszélyt fény- és füstjelekkel jelző hírközlő eszköz volt. A lármafát a földbe ásva rögzítették, és a föld feletti magassága kb. 8-9 méter volt. A lármafa törzsét egy farúd képezte (kivágott, megfelelő méretű fa ágaitól és kérgétől megfosztva), amelynek felső részére szurkos szalmacsóvákat kötöttek.

Múzeumi lármafa

Múzeumi lármafa Leltári szám: T99 3/13/1 Helye: 3. terem A "lármafát" szimbolizáló oszlop információs lapjain az alábbi témákról olvashatunk: MATÁV Rt. 10 évének rövid története dr. Lajtha György: A távközlési szolgáltatások műszaki háttere

Távbeszélőoszlop szerelőmunkásokkal

Távbeszélőoszlop szerelőmunkásokkal Leltári szám: D-24.333.0. Készítés éve: 1990 Készítő: Herédi Sándor Helye: 2. terem

Miscellaneous - Multimedia

ISDN hálózatok

ISDN hálózatok Leltári szám: T99 3/10/3 Készítés éve: 2000 Helye: 3. terem Az integrált szolgáltatású digitális hálózatban (ISDN) a verbális információk és a digitális adatok egységes átviteli formában kerülnek továbbításra. A különböző feladatú alkalmazások használata egyetlen fizikai összeköttetésen keresztül történik. Így egy összeköttetésen belül valósítható meg a beszéd-, a videó-, a fax- és az adatkommunikáció.

Múzeumi információs rendszer

Múzeumi információs rendszer Leltári szám: T99 2/17/1 Készítés éve: 2000 Helye: 2. terem A múzeumi információs rendszer a telefonkészülék megfelelő számbillentyűjének megnyomására az alábbi információkat nyújtja: A Telefónia Múzeum története A telefon megjelenése a magyar irodalomban A Telefónia Múzeum meséje Három dal a telefonról Kabarétréfa a telefonról Telefonhírmondó rekonstruált műsora

Számítógép, Internet, videokonferencia

Számítógép, Internet, videokonferencia Leltári szám: T99 3/10/2 Készítés éve: 2000 Helye: 3. terem Ha személyesen is felkeresik a Telefónia Múzeumot akkor a telepített számítógépek segítségével további tapasztalatot szerezhetnek az informatika fejlődéséről és a hírközlés történetéről. A számítógépen az alábbiakat érik el: Internet hozzáférés e-mail küldés WEB kamerás kommunikáció Múzeumi hírközlés-történeti CD anyagok megtekintése

Videó-magnetofon és filmek

Videó-magnetofon és filmek Leltári szám: T99 3/10/1 Készítés éve: 1991 Helye: 3. terem A Telefónia Múzeumban a videón az alábbi filmek tekinthetők meg: Egyre távolabb. Távbeszélő hálózatok építése. Elektronikus vezérlésű távbeszélő központok. Digitális távbeszélő központok. Kabos Gyula telefonál. A Hírközlési Múzeumi Alapítvány múzeumait bemutató film.

Miscellaneous - Public telephone exchange - Coin-operated telephones

CCB-5 típusú nyilvános távbeszélő-készül

CCB-5 típusú nyilvános távbeszélő-készülék Leltári szám: T16 93.9.0. Készítés éve: 1971 Készítő: Telefongyár Helye: 3. terem A kezdetben 1 Ft-os, később 2 Ft-os érmével működő pénzbedobós távbeszélő-készüléket helyi hívásokra használták. A szürke színű acél készülékház két független zárható egységből állt (készülék és persely). Az automata átváltó kar érintkezője a kézibeszélő felemelésekor mechanikusan késleltetve működött.

Nyilvános beltéri távbeszélő-készülék

Nyilvános beltéri távbeszélő-készülék Leltári szám: T16 93.51.0. Készítés éve: 1974 Készítő: Posta Központi Javító Üzem Helye: 3. terem A kisméretű, fémházas, beltéri készüléket olyan helyen alkalmazták, ahol állandó felügyelet volt (pl. eszpresszó). Egy 3 percig tartó helyi beszélgetés 2 Ft-ba került, de újabb 2 Ft bedobásával tovább lehetett beszélni.

Nyilvános interurbán távbeszélő-készülék

Nyilvános interurbán távbeszélő-készülék Leltári szám: T16 84.19.0. Készítés éve: 1970 Készítő: Finommechanikai Vállalat Székesfehérvár Helye: 3. terem PKI fejlesztésű, helyi és távhívásra alkalmas nyilvános állomás többérmés pénzbeszedővel. A készülék bal oldalán a gégecsővel védett kábelű, CB 555 típusú kézibeszélő található. Jobb oldalon a pénzbedobó nyílás, alatta a pénzmutató ablakocska, valamint a pénz kivételére szolgáló nyílás helyezkedik el.

Pénzbedobós nyilvános telefon (20 fillér

Pénzbedobós nyilvános telefon (20 filléres Ericsson) Leltári szám: T16 84.18.0. Készítés éve: 1928 Készítő: Ericsson Magyar Villamossági Rt. Helye: 3. terem A készülék tetején található az érmebedobásra szolgáló nyílás, jobb oldalán egy nyomógomb az érme bevételezéséhez és a kieső érmét felfogó nyílás. A kézibeszélő felemelésekor a hívó megkapta a tárcsahangot, de tárcsázni csak a pénz bedobása után tudott.

Román

Román Leltári szám: T16 98.45.0. Készítés éve: 1988 Helye: 3. terem A 2 Ft-os érmével működő pénzbedobós távbeszélő-készülék helyi hívásokra alkalmas, és kielégíti az idő szerinti számlálás követelményeit is. Az alumíniumöntvény készülékház két független, zárható egységből áll. A kézibeszélő zsinórját acél gégecső védi. Az érmék vizsgálata geometriai adatok és súly alapján történik. Érmebevételezés után a tárcsa melletti piros lámpa kigyullad.

TMM 78 típusú nyilvános távbeszélő-készü

TMM 78 típusú nyilvános távbeszélő-készülék Leltári szám: T16 D.1281.0. Készítés éve: 1980 Készítő: Mechanikai Művek Helye: 3. terem A Posta Kísérleti Intézet által kifejlesztett egyérmés, elektronikus, élénksárga színű nyilvános távbeszélő állomás helyi hívásra és belföldi távhívásra alkalmas. Egyszerre 7 db érme dobható be, melyek egy kis ablakon át a felhasználásig láthatók. Speciális érmevizsgálóval rendelkezik.

TMM 80 típusú nyilvános távbeszélő-készü

TMM 80 típusú nyilvános távbeszélő-készülék Leltári szám: T16 93.11.0. Készítés éve: 1980 Készítő: Mechanikai Művek Helye: 3. terem A PKI fejlesztésű, többérmés, elektronikus nyilvános távbeszélő-állomás helyi, belföldi és nemzetközi távhívásra alkalmas. A készülék maximum 4 érmetípus fogadására állítható be. Egyszerre 7 db érme dobható be, melyek egy kis ablakon át a felhasználásig láthatók.

Tantuszos fali távbeszélő-készülék

Tantuszos fali távbeszélő-készülék Leltári szám: T16 84.30.0. Készítés éve: 1934 Helye: 3. terem A nyilvános kültéri távbeszélő-állomás fekete színű fémlemez házban, falra szerelhető kivitelben készült. A készülék a tantusz bedobását követően adott tárcsahangot, és ezután lehetett tárcsázni. A visszajáró tantusz automatikusan egy külső tartályba gurult. Középen az automata átváltó kar és a tárcsa, alul a külön zárral nyitható persely helyezkedik el.

Tantuszos nyilvános távbeszélő-készülék

Tantuszos nyilvános távbeszélő-készülék (MATART) Leltári szám: T16 84.15.0. Készítés éve: 1928 Készítő: MATART Magyar Telefonautomata Rt. Helye: 3. terem A Magyar Telefonautomata Rt. az általa gyártott telefonfülkében Western Electric Co. rendszerű CB távbeszélő-készüléket alkalmazott. A páncélburkolatú készülék süllyesztett számtárcsával, automatikus pénzbeszedő szerkezettel, automatikus horogkapcsolóval és védett kivitelű kézibeszélővel készült.

Miscellaneous - Public telephone station - Card telephones

Első telefonkártya (2)

Első telefonkártya Leltári szám: D-29.800.1. Készítés éve: 1991 Készítő: Matáv Rt. Helye: 3. terem Balaton Surf (50 egység), 250 000 darabszámmal jelent meg 1991-ben, először a Balaton környéki üdülőhelyeken.

Első telefonkártya

Első telefonkártya Leltári szám: D-29.800.2. Készítés éve: 1991 Készítő: Matáv Rt. Helye: 3. terem Balaton Ferry (120 egység), 88 400 darabszámmal jelent meg 1991-ben, először a Balaton környéki üdülőhelyeken.

IPTHH-403 típusú, kártyával működő nyilv

IPTHH-403 típusú, kártyával működő nyilvános távbeszélő-készülék Leltári szám: T99 1/33/2 Készítés éve: 1998 Készítő: Monétel Helye: 1. terem A nyomógombos, kártyás nyilvános távbeszélő-készülék alsó részén található a kártyanyílás. Középen helyezkedik el a billentyűzet, felette az LCD kijelző.

Monétel nyilvános távbeszélő-készülék el

Monétel nyilvános távbeszélő-készülék elektronikus egységei Leltári szám: T99 3/3/1 Készítés éve: 1992 Készítő: Mechanikai Művek Rt. Helye: 3. terem

PROXIM-A kártyás távbeszélő-készülék

PROXIM-A kártyás távbeszélő-készülék Leltári szám: T99 3/12/1 Készítés éve: 2001 Készítő: ASCOM MONÉTEL S.a. Helye: 3. terem Az európai szabványú szürke színű nyomógombos kártyás nyilvános távbeszélő állomás alsó részén a kártyanyílás helyezkedik el. Középen a billentyűzet, fölül az LCD kijelző található. A szokásos számbillentyűkön kívül hangerőszint beállító, híváskövető, hívásismétlő, nyelv-választó (magyar, német, angol, olasz, francia) és közvetlen hívás billentyű is használható.

bottom of page