top of page

IDŐSZAKI KIÁLLÍTÁS, BUDAPEST
2023.05.11.-2024.01.28.

MESÉLŐ EGYENRUHÁK
postai egyenruhák és formaruhák
18
38-tól napjainkig

panorama_1600px.jpg

Mindenkit várunk szeretettel 2023. május 12-től a Postamúzeumban!

Időszaki kiállításunk „Mesélő egyenruhák” címmel az intézményünk fennállása óta először mutatja be önálló tárlat keretében az Egyenruha- és textilgyűjtemény legérdekesebb darabjait, átfogó képet nyújtva a postai egyenruhák változásairól az elmúlt majd kétszáz évben. A látogató végigkísérheti azt a folyamatot, ahogy a 19. századi, szigorú szabályok szerinti megjelenéstől eljutunk jelen korunk formaruhájáig.

És hogy miért mesélő egyenruhák? Néhányuknak különleges a története. Van, amelyikről tudjuk, hogy ki, hol, mikor viselte. Van, amelyik viselőjének ismerjük szakmai élettörténetét. Egyik-másik foltozott, javított ruhadarab a használatáról vall.

Médiamegjelenések, események és kapcsolódó írások:

Postamúzeum időszaki kiállítás

meghívó

  • 2023. október 6-án, a Múzeumok Őszi Fesztiválja részeként megtartott, Divat és tradíció a művészettörténész, a restaurátor és a muzeológus szemével című programunk a 125 éves Benczúr Ház dísztermében indult Tompos Lilla művészettörténész, majd Sipos Enikő textilrestaurátor előadásaival. Ezeket követően Kozmáné Grünwald Éva kurátori tárlatvezetést tartott a második emeleti Postamúzeum Mesélő egyenruhák című időszaki kiállításában a postai egyenruhák kialakulásának, fejlődésének történetéről:

  • 2023. május 21-én a kerületi hatoscsatorna televízióban Kozmáné Grünwald Éva restaurátor és kurátor beszélgetett a kiállításról Dombóvári Gábor műsorvezetővel:

  • A mi postánk magazin 2023. 4. száma is beszámolt az időszaki kiállításról Kikapcsoló rovatában:

PostasMagazin 2023-4 aprilis meselo-egyenruhak_0424.jpg
  • 2023. május 11., 16:30 – képgaléria a megnyitóról

bottom of page