pollak-virag.jpg

Az első és utolsó távirat

2021.08.21.

A Magyar Posta 2021. április 30-tól megszüntette a belföldi távirat szolgáltatását. Az első táviratot –ezen a féltekén– 174 éve, azaz 1847-ben, Bécs és Pozsony között továbbították. Mi történt az első és utolsó magyar távirat között, ennek járt utána szakértők segítségével a Magyar Krónika stábja. Mindezt több szemszögből járjuk körbe: egy történész, egy jövőkutató, egy kommunikációkutató és egy műszaki muzeológus segítségével.

Az M5 TV-csatorna Magyar Krónika műsorának 2021/34. adása ide kattintva nézhető meg.

Csőre Gáborral muzeológus munkatársunk beszélgetett.

20210814_hatoscsatorna.jpg

Sikeres programjaink a tanítási szünetben

2021.08.14.

Többek között a sikeres nagyszülők-unokák nyári programunkról beszélgetett kollégánk a kerületbeli Hatoscsatorna Nagykörút című műsorában Dombóvári Gáborral.

Az adás a TV-csatorna YouTube csatornáján nézhető meg.

DiosdHejban_2021augusztus.jpg

Vége az "adáshibának"

2021.08.

Diósd város közéleti havilapjának (DIÓSDHÉJBAN) augusztusi számában olvashatnak egy cikket a Diósd színei rovatban a június 1-jétől ismét látogatókat fogadó Rádió- és Televíziómúzeumunkról és terveinkről.

Király Ferenc cikke a 10. oldalon kezdődik ide kattintva olvasható.

CB31_Szalay.jpg

A 140 éves magyar telefóniáról ír a Magyar Demokrata honlapja

2021.08.02.

"Lassan másfél évszázada csörrentek meg hazánkban az első hálózatra kötött telefonok, 1881. május 1-jén Puskás Ferenc magánvállalkozásaként indult a magyar közhasznú távbeszélő-hálózat. Fadobozos ősmobiltól a nyomógombos készülékekig – száznegyven éves a magyar telefónia."

Szentei Anna írása a magyar telefónia történetének mérföldköveiről ide kattintva olvasható.

magyar-muzeumok_logo.png

Friss médiamegjelenések a nagyvázsonyi kiállítóhelyünkről

2021.07.15.
  1. A Postamúzeum igazgatójának írása jelent meg a Pulszky Társaság - Magyar Múzeumi Egyesület online magazinjában "Ismét látogatható a Postamúzeum nagyvázsonyi kiállítóhelye" címmel. A felújított épületben június 26-án felavatott új tárlatok egyre több látogatót vonzanak. A cikk ide kattintva olvasható.

  2. Egy, a helyszínen készített interjú a Kalendárium című műsorban július 6-án a Kossuth Rádió csatornáján elhangzott.
    Az adás meghallgatható a Médiaklikk tárhelyéről.

Mama-nezd_plakat.jpg

Szerdai program kisbabás szülőknek: Mama, nézd!

2021.07.13.

Szeretettel várunk minden kedves Kismamát, Kispapát és kisbabáját (max. 12 hónapos korig) egy interaktív tárlatvezetésre a budapesti Postamúzeumba!

Nyári időpontok:

  • 2021. július 21. (szerda), 11.00 óra

  • 2021. július 28. (szerda), 11.00 óra

  • 2021. augusztus 18. (szerda), 11.00 óra

  • 2021. augusztus 25. (szerda), 11.00 óra

A részleteket és a jelentkezési emailcímet a Részletek és jelentkezés gombra kattintva érhetik el.

plakat.jpg

Még 7 hétig a csütörtökök az unokával érkező nagyszülőké!

2021.07.11.

A Postamúzeum szeretettel várja a 2021. július 8. és augusztus 26. közé eső csütörtökökön

ingyenes múzeumi látogatásra és tárlatvezetésre
az unokával −vagy unokákkal− érkező nagyszülőket

a budapesti kiállítóhelyre (1068 Budapest, Benczúr utca 27.).

A múzeum 10.00 és 18.00 óra között tart nyitva, a tárlatvezetéseink 11.00 órakor indulnak.

Kattintson a Részletek gombra a programajánló, vagy a baloldali képre a plakát megtekintéséhez!

Nagyvazsony_meghivas_ikon.jpg

Június 26-án újranyit a Postamúzeum megújult nagyvázsonyi filiáléja

2021.06.18.

A Postamúzeum tisztelettel meghívja Önt a

„Postakürt szól a csenden át...”
Mozaikok a hírközlés történetéből

című állandó kiállításának megnyitójára 2021. június 26-án, szombaton 11 órára a Nagyvázsonyi Postamúzeumba (Nagyvázsony, Klastrom utca 3., a Kinizsi-várral szemben).

Köszöntőt mond és a kiállítást megnyitja Dr. Juhász Edit nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és közműszolgáltatásokért felelős államtitkár, Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselő, Hegmanné Nemes Sára, a Magyar Posta Zrt. igazgatóságának elnöke és Fábry Szabolcs polgármester.

Közreműködik: Oberfrank Pál Jászai Mari-díjas színész, Érdemes Művész.

IMG_7468(2).jpg

A Budai Postapalota

2020.11.11.

A Múzeumok Őszi Fesztiválja Sétálj, gyalogolj, bringázz velünk! programsorozatában 2020. november 10-én délután bejárást szerveztünk az egykori Budai Postapalota épületébe, amely a Széll Kálmán tér városképileg is jelentős épülete, jellegzetes tornya messziről felismerhető. Az 1924 és 1926 között Sándy Gyula műépítész tervei szerint épült ház irodaépület és műszaki épület is volt egyben, a Magyar Királyi Posta Vezérigazgatósága használta az irodai részeket, a vár felé eső oldalon pedig az első automata telefonközpont üzemelt. Az épületet 82 éven át használta a posta, jelenlegi tulajdonosa a Magyar Nemzeti Bank, ami pénzmúzeumot is létesít majd az épületben, amelynek falai között 1955 nyílt meg a Postamúzeum első kiállítása országos szakmúzeumként. A sétán kalauzunk a felújítást irányító Szalay Tihamér építész volt.

Hónap_targya_belyegzo.jpg

Rendhagyó műtárgybemutatás

2020.10.21.

Levelezés a 18-19. században

A COVID-19 járvány miatt online mutatjuk be okmány- és iratgyűjteményünk legszebb darabjait, melyeken keresztül ízelítőt adtunk a levelek postai címzésének történetéből, érdekességeket mutattunk be, hogy mi mindent lehet megtudni egy levélről, csak a külső megjelenése alapján. A gyűjteményt Zombor Janka muzeológus mutatta be.

Idoszaki_kiallitas.jpg

Játsszunk postást! - új Időszaki kiállítás a Postamúzeumban

2020.10.14.

A Postamúzeum legújabb kiállítása játékos oldaláról mutatja be a postát. Az érdeklődők az utóbbi 100 év postához köthető játékait csodálhatják meg, a gyermekeknek készült távírótól a játékkatonaosztag hírvivőalakulatán át egészen Postás Patig. A legkisebbeket játszósarok is várja.

A megnyitón köszöntőt mondott dr. Nagy Veronika, a Hetedhét Játékmúzeum igazgatója. A kiállítást bemutatta Kisfaludi Júlia, a Postamúzeum igazgatója.

Online kiállítás-megnyitónk a gombra kattintva tekinthető meg.

Pom_34573.jpg
2020.02.18.

Február 17-én a Postamúzeumban 9 múzeum (Bélyegmúzeum, Iparművészeti Múzeum – Ráth György-villa, Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum, Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont, Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár, Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár, Műcsarnok, Postamúzeum, Szépművészeti Múzeum) mutatta be múzeumpedagógiai foglalkozásait, legjobb, legnépszerűbb múzeumi gyakorlatait, ismeretszerző és játékos programjait. Az érdeklődők kipróbálhatták a különleges múzeumi tárgyakat, szakmai anyagokat, társasjátékokat, kézműves termékeket, és nem utolsósorban értékes szakmai kapcsolatokat építhettek.

Köszönjük mindenkinek a részvételt!

Nexofil2019_Award.jpg

Ezüst a parlamenti levélszekrénynek

2019.12.08.

Nagy örömmel tájékoztatjuk érdeklődő közönségünket, hogy a Postatörténet II. forgalmi bélyegsorozat parlamenti levélszekrényt ábrázoló címletével második helyet nyert a Nexofil nemzetközi bélyegszépségversenyen. A Magyar Posta 2017-ben postatörténeti bélyegsorozat kibocsátásával kezdte meg forgalmi bélyegeinek megújítását. A bélyegeken a Postamúzeum műtárgyai szerepelnek, és az idén már a harmadik sorozat is megjelent. A 2018-ban megjelent, második sorozat egy darabja, amelyen gyűjteményünk egyik ritkasága, a parlamenti levélszekrény látható, nagy örömünkre a Nexofil – A Világ Legszebb Bélyege nemzetközi bélyegverseny egyik kategóriájában a második díjat nyerte. A bélyeg Baticz Barnabás bélyegtervező grafikusművész tervei szerint, munkatársunk, Hajdú József fotóművész képei alapján a Pátria Nyomda Zrt-ben készült.  A híres levélszekrény élőben megtekinthető állandó kiállításunkban.

Pom_32959.jpg

Design center, avagy a postai reklám fejlődése

2019.11.29.

November 29-én délután Kisfaludi Júlia, a Postamúzeum igazgatónője mutatta be a Magyar Postához kapcsolódó reklámtárgyakat és azok történetét az érdeklődőknek. Az előadást gyakorlati bemutató egészítette ki, hiszen a múzeum reklámtörténeti relikviái is előkerültek, a gyufaskatulyától a hollóházi porcelánból készült ikonikus hollóig. A program második részében Oláh László, nyugalmazott vezérigazgató-helyettes osztotta meg emlékeit és tapasztalatait a posta reklámstratégiájának fejlődéséről és az ezzel kapcsolatos munkáról. Köszönjük a részvételt közönségünknek és várjuk Önöket jövőre is a Múzeumok Őszi Fesztiválján!

További képeket Facebook oldalunkon találhatnak.

Pom_32884.jpg

Csak a forma változik - új időszaki kiállítás

2019.10.14.

2019. október 10-én nyílt meg a Postamúzeum új  időszaki kiállítása, amely a levelezőlap és a képeslap 150 éves történetét mutatja be 1869-től  napjainkig. A kiállítást Török Szabolcs, a Magyar Posta Zrt. kommunikációs igazgatója nyitotta meg, majd az érdeklődőket Szőllősy-Csoma Enikő igazságügyi írásszakértő, grafológus vezette be a levelezőlapok kézírásának titkaiba.

A megnyitóról további képeket Facebook oldalunkon találhatnak.

110_02.jpg

110 éve nyílt a magyaróvári M. kir. posta- és távírdahivatal

2019.10.14.

1909. október 4-én nyílt meg a posta Magyaróváron a Hőnel Béla által tervezett és építtetett kétemeletes házban. Hőnel Béla a századforduló és az azt követő évtizedek sokat foglalkoztatott építőmestere volt, aki a mai Mosonmagyaróváron és környékén sok épületet tervezett és épített. A város prominens személyiségeként tagja volt a képviselőtestületnek, a törvényhatóságnak, több jótékonysági és kultúregyesületnek, az ipartestület elnöke volt, sokat tett a városért, annak közösségéért, polgáraiért. A mai Városkapu téren álló épület Magyaróvár egyik legszebb háza, nem véletlenül hívták sokáig Postapalotának, sőt egy darabig a teret, ahol áll, azt is Posta térnek nevezte a városi közbeszéd. Az épületet többször bővítették, de megőrizte jellegzetességeit, és ma is őrzi funkcióját, ma a város 3. számú postahivatalaként működik. Október 4-én, a megnyitás 110. évfordulóján Beregszászi Balázs Hőnel Béla tisztelői és Urbán Gyöngyi a Postamúzeum nevében nevében helyezett el koszorút az épület oldalán.

_ART5238.jpg

175 éve született Puskás Tivadar

2019.05.20.

Új időszaki kiállítás nyílt a Postamúzeumban.

A kiállítást Hegmanné Nemes Sára, a Magyar Posta Zrt. igazgatóságának elnöke nyitotta meg, Puskás Tivadart dr. Bartolits István, a Nemzeti Média Hatóság főosztályvezetője, a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület elnökségi tagja méltatta.

A tárlat 2019. szeptember 22-ig tekinthető meg.

Technikai okokból a kiállítás szeptember 17-ig tekinthető meg.

HÍREK