top of page
Header.jpg

A Múzeumok Éjszakája idei tematikája: Gólpassz

A Postamúzeum csapata is kidolgozta a stratégiáját (elkészítette a programját), melyet alább olvashatnak.

A több mint 400 intézmény programjai közötti eligazodáshoz segítséget nyújthat a hivatalos honlapról letölthető alkalmazás,

ahol szintén elérhetőek a Postamúzeum programjai.

A budapesti múzeumunk recepcióján karszalagok már kaphatóak!

Itt a kiválasztott programot hozzáadhatja a kedvenceihez (ha a program címére, majd a program oldalán a narancssárga szívre kattint). A KEDVENCEK menüpontban rendezhetők és kinyomtathatók a kiválasztott programok.

Múzeumunk megközelíthető a karszalaggal ingyenesen igénybe vehető, akadálymentesített MU1 észak-pesti és MU3 dél-pesti múzeumbuszokkal is (Bajza utcai megálló).

P R O G R A M J A I N K

 • 16:00-17:00 • Mesén innen, mesén túl – zenés időutazás Kékkovács Marával és Bordás Barbarával
  Interaktív művészeti foglalkozás a legszebb magyar és Disney-mesék dalaival Kékkovács Mara és Bordás Barbara, a Budapesti Operettszínház művészei vezetésével

 • 17:00-18:00 • Csepelyi Adrienn szubjektív tárlatvezetése a Postáskisasszonyok egykor és ma című időszaki kiállításban
  Mit jelentett a telefonos-kisasszonyok vizsgáján, hogy valaki „kihúzta a gyufát”? Miért nem voltak az első telefonkönyvben telefonszámok? A Postáskisasszonyok egykor és ma – A nők foglalkoztatásának története a Magyar Postán című kiállításon szórakoztató válaszokat kapunk a fentiekre. Ennél azonban sokkal többről szól ez a tárlat: bemutatja, mennyire fontos a Magyar Posta történetében a női munkaerő, és azt is, hogy nézett ki az egyes korokban a postamesternők, postakezelők, telefonos kisasszonyok és távírdásznők élete.

 • 18:00-18:30 • Postabuszok az alpesi országokban – autóbusz-makettek Solymosi Tamás gyűjteményéből A postabusz olyan nyilvános autóbusz-szolgáltatás, amelyet a helyi levélkézbesítés részeként üzemeltetnek, hogy tömegközlekedést biztosítsanak olyan területeken is, ahol egyéb buszjárat működtetése gazdaságtalan. A postabuszok üzemeltetése nagyon régi hagyományokra tekint vissza, szinte minden európai országban voltak postabuszok, de ma már csak az Ausztriában és Svájcban maradt meg ez a szolgáltatás, elsősorban a domborzati viszonyok következményeként. Solymosi Tamás gyűjteményéből most négy olyan diorámát láthatnak, amelyek főszereplői az Alpokban közlekedő postabuszok.

 • 19:00-20:30 • A telefon, amit csak négy magyar kaphatott meg... – Magdó Csaba, a Távbeszélő-történeti gyűjtemény muzeológusának előadása és műtárgy-bemutatója (Díszterem, majd múzeum)
  1931-ben, a magyar távbeszélő fél évszázados ünnepén a Magyar Királyi Posta négy egyedi távbeszélő-készüléket készíttetett és ajándékozott négy magyarnak. Kik voltak ők? Miért ők? Miért ilyen telefont? Mit kaptak még?
  És a hírek szerint XI. Pius pápa is kapott egyet...

 • 20:00-21:00 • Budapest Ragtime Band – szabadtéri koncert
  A Budapest Ragtime Band a magyar tradicionális jazz talán legpatinásabb együttese, céljuk a ragtime muzsika hagyományainak ápolása. A ragtime a századforduló elején rendkívül népszerű zenei műfaj volt Amerikában. Scott Joplin és a többi nagyszerű komponista eredetileg zongorára írták rag-jeiket. A régi zongorakottákat porolta le a Budapest Ragtime Band, a ragtime-okat pedig 8 tagú együttesre hangszerelték át. Később a ragtime-ok mellé swing-melódiákat, dixieland-slágereket és virtuóz hangszerszólókat vettek műsorukba. Az egészen egyedülálló és a negyvenes évek Amerikájában népszerű Spike Jones együttesének show-műsorai adták az ötletet, hogy komolyzenei művek (Kék Duna-keringő, Kardtánc, Monti Csárdás, Brahms: Magyar táncok, Puccini: Tell Vilmos nyitány Bizet, Rossini, Brahms és Liszt művei, stb.) tréfás, humoros „Budapest Ragtime-stílusú” feldolgozásait, paródiáit kezdjék megírni és játszani. Műsorukban szerepelnek további zenei feldolgozások, így például a magyar operett- és tánczene-szerzők, többek között Kálmán Imre, Ábrahám Pál, Fényes Szabolcs, Seress Rezső, Zerkovitz Béla, Szenes Iván dalainak ragtime-os, szórakoztató, a tőlük megszokott gegekkel tűzdelt átiratai.

 • 21:00-21:30 • Gólok és győzelmek – játék legendás sportközvetítésekkel
  Archív hangfelvételek segítségével egykori sportesemények emlékezetes közvetítéseit idézzük fel!
  Milyen meccs volt? Mi lett az eredmény? Ki lőtte a gólokat? Mikor volt? Ki közvetített?
  Játsszon velünk és nyerjen!

 • 22:00-22:30 • Tritonus Guitar Trio koncertje – beltéri előadás
  A Tritonus Guitar Trio magyar klasszikus gitáregyüttes, tagjai Molnár Levente, Szurgyi Gergely és Varga Bálint. Első koncertjüket 2015 januárjában adták Budapesten, és azóta Magyarországon, több európai országban és az USA-ban is felléptek. Sikeresen szerepeltek hazai és nemzetközi versenyeken: 1. helyezést értek el a Győri Egyetemi Versenyen és a Szegedi Országos Gitárversenyen (2015),  a Pozsonyban megrendezett L. Luthier Contest kamarazene-versenyen (2016),  a Bratislava Guitar Competition kamaraszekciójában (2018), a Guitar Foundation of America gitárverseny kamara kategóriájában Miamiban (2019), 2. helyezettek lettek a  világhírű Guitar Foundation of America gitárverseny kamara kategóriájában Louisvilleben (2018) és a portugáliai Bragában rendezett kamaraversenyen közönségdíjat (2018) kaptak.
  A trió első albuma 2018 végén jelent meg "DEBÜT" címmel, majd 2023-ban bemutatták második albumukat, amelyen a világon elsőként rögzítették Johann Sebastian Bach 15 szimfóniáját és BWV 29 kantátájának első tételét három gitáron. 
  A Tritonus Guitar Trio célja, hogy olyan darabokat játsszon, amelyeket ritkán vagy soha nem hallhat a közönség három gitáron, és legfontosabb szándékuk, hogy bővítsék a gitárrepertoárt, egyre több embert érjenek el a klasszikus gitárzenével.

Folyamatos programok:

 • 16:00-24:00 • Elsők között... – állandó kiállítás
  Állandó kiállításunk öt teremben olyan témákat mutat be, melyek a Magyar Királyi Posta innovatív szemléletét, alkalmazottainak újító tevékenységét bizonyítják. Makettek és eredeti járművek segítségével mutatjuk meg, hogy a világon először Budapesten állították a motoros tricikliket a levélgyűjtés szolgálatába, és szólunk a távíró- és távbeszélő-szolgálatban 1872-től foglalkoztatott nők munkakörülményeiről. Fókuszba állítjuk a levélgyűjtőszekrény-ürítés modernizálására tett kísérleteket, a biztonságos küldeményszállítás újításait, valamint a világon először nálunk bevezetett levelezőlapot. Felsorakoztatjuk a postamérnökök vezetékes távközlés fejlesztését szolgáló újításait, kezdve a Hollós-féle kékírón, a Pollák-Virágh-féle gyorstávírón át a telefonhírmondóig. Megragadjuk azt a történelmi pillanatot, amikor 1933-ban Lakihegyen felépült a szivar alakú rádióadótorony, mely a mai napig a magyar rádiózás szimbóluma. A csaknem 100 éves postahivatal hangulatos enteriőrjében kétségtelenül a csőposta a látogatók kedvence, hiszen működik, és ezzel a „tegnap” technológiáját keltjük életre.

 • 16:00-24:00 • Postáskisasszonyok egykor és ma – időszaki kiállítás
  A kiállítás a nők postai munkavállalásának története mellett bemutatja a speciálisan női érdekvédelmi szervezetek megalakulását és a posta nőket, családokat támogató szociális tevékenységének krónikáját.

 • 16:00-23:00 • Kreatív műhely – folyamatos program
  Levélírás különleges eszközökkel, levélfeladás, nosztalgia levélszekrények ürítése és egyéb érdekességek

 • 18:00-20:00 • Vedd fel a tantuszt!
  Ékszerkészítés kilyukasztott, ritkaságszámba menő telefontantuszokkal.

 • 18:00-23:00 • Leesett a tantusz? – Logikai játékok, nem csak gyerekeknek
  A tantuszokat vagy telefonérméket a 20. században évtizedekig használták a nyilvános távbeszélő-állomásokon, a telefonfülkékben elhelyezett telefonokhoz. Logikai feladványainkban most újra szerepet kapnak. A helyes megfejtésekért tantuszt adunk ajándékba.

programok
CB31
bottom of page