top of page

IDŐSZAKI KIÁLLÍTÁS, BUDAPEST
•archívum: 2022.06.25.-09.25.•

A HANGOK TUDÓSA
Békésy György Nobel-díjas postamérnök munkásságáról és életútjáról

Bekesy_Gyorgy.jpg

Békésy Miklós: Békésy György mellszobra

Nobel_Prize.jpg

A Nobel-díj előlapja <Wikipedia>

Dr. Békésy György (1899-1972) kémikus, fizikus, aki az emberi hallószerv működésére vonatkozó kutatásokért kapott Nobel-díjat 1961-ben, munkáját az ország egyik legjobban felszerelt laboratóriumában, a Posta Kísérleti Állomáson kezdte meg, mint postamérnök. A világ második postai kutató helyét 1891-ben miniszteri rendelet alapján alapították. Békésy 1947-ig dolgozott a Posta Kísérleti Állomáson, ahol a távközléssel kapcsolatos kutatásokat végzett, a fül mechanizmusát tanulmányozta. Az ő nevéhez fűződik a világon mindenhol használt hallásvizsgáló audiométer kifejlesztése, a nemzetközi piacon is forgalmazott CB 35-ös telefonkészülék hallgatójában a membrán tökéletesítése, a Magyar Rádió világszínvonalú stúdióinak akusztikai tervezése, a magyar akusztikai iskola megteremtése.

A kiállítás látogatói bebújhatnak a mobil stúdióba, kipróbálhatják a digitális hangrögzítőt, meghallgathatják, hogy szólt a gramofon, a lemezjátszó, a szalagos és kazettás magnó, illetve a CD lemezjátszó. Hívhatják egymást és beszélhetnek CB 35-ös távbeszélő készüléken.

Az időszaki kiállítás a budapesti Postamúzeum állandó kiállításának része. Így nyitvatartása azonos, és külön belépőjegy sem szükséges hozzá. A tárlat szeptember 25-ig látogatható.

Médiamegjelenések:

  • 2022. július: Diósd város ingyenes közéleti havilapja írt a kiállításról a Diósdhéjban júliusi számában.

  • 2022. június 24.: A mi postánk havilapban írtunk cikket Tárlat a Nobel-díjas Békésy Györgyről címmel.

  • 2022. június 13.: a National Geographic Kúltúra rovatában Landy-Gyebnár Mónika A hangok világának tudósa címmel közöl cikket a Békésy-emlékév kapcsán a Nobel-díjas tudós munkásságáról és a kiállításunkról.

bottom of page