MÉDIA-MEGJELENÉSEK

 
Angol újságcikk jelent meg a távirat szolgáltatás megszűnésével kapcsolatban

2021. április 26.

A welovebudapest.com honlap angol verzióján megjelent cikkben Peterjon Cresswell szerző ír a Magyar Posta távirati szolgáltatásának megszűnése kapcsán a táviratok 174 éves történetéről és az azokat továbbító, a Postamúzeumban is kiállított és a közeli újranyitásunkat követően újra kipróbálható távjelzőkről és távírókról.

20-04-26_tavirat.jpg
Ismét a Duna-TV Család-barát magazinjának vendégei voltunk

2021. január 20.

A Család-barát magazin január 20-i adásának rejtvényéhez is a Postamúzeumból választott tárgyat. Ez a ceruzahegyezőzőre hasonlító készülék nem más, mint egy bélyegzőtisztító az 1950-es évekből. A kissé ormótlan, de igen praktikus eszközt a következőképpen használták: a vasból készült tartályba vegyszert öntöttek, majd a tetején lévő, állítható méretű nyílásba helyezték a bélyegzőt. A vegyszer feloldotta a szennyeződéseket, végül a kar megforgatásával mozgásba lendített, a tartályban rejtőző kefével távolították el a bélyegzőről a beleragadt festék- és filcmaradványokat. Ezt az eszközt a ma már nem működő Budapest 4. postahivatalban használták (V. kerület, Petőfi Sándor utca). A játék nyertese Balázsné Márton Mária lett Pápáról, nyereménye egy családi belépő a Postamúzeumba, az újranyitás után várjuk szeretettel!

(fotó: Hajdú József)

Igazgatónőnk a műsor 21:40-26:36 intervallumában beszélget a műsorvezetőkkel.

bélyegzőtisztító, 1950+
A 13. születésnapját ünneplő Család-barát magazinban beszélgettünk a Duna-TV élő adásában

2020. október 30.

A kiegyezést követően, 1868-ban a Magyar Királyi Posta által létrehozott mozgóposta-szolgálatról beszélgetett a műszaki muzeológusunk Banner Gézával a posta kevéssé ismert, 136 évig prosperáló szolgáltatásáról, amely 2004-ig működött. A pályaudvarokon a szerelvénybe csatolt speciális, jelzett kocsiba lehetett az azonos irányba tartó leveleket és csomagokat feladni, amelyeket már menet közben feldolgoztak és így részben ki is szállítottak. Az TV-műsor rejtvénye is ehhez kapcsolódott.

A mozgópostáról szóló fotó-gyűjteményünket itt érhetik el.

20-10-30_csalad-barat_moygoposta