MÉDIA MEGJELENÉSEK

 
Ismét a Duna-TV Család-barát magazinjának vendégei voltunk

2021. január 20.

A Család-barát magazin január 20-i adásának rejtvényéhez is a Postamúzeumból választott tárgyat. Ez a ceruzahegyezőzőre hasonlító készülék nem más, mint egy bélyegzőtisztító az 1950-es évekből. A kissé ormótlan, de igen praktikus eszközt a következőképpen használták: a vasból készült tartályba vegyszert öntöttek, majd a tetején lévő, állítható méretű nyílásba helyezték a bélyegzőt. A vegyszer feloldotta a szennyeződéseket, végül a kar megforgatásával mozgásba lendített, a tartályban rejtőző kefével távolították el a bélyegzőről a beleragadt festék- és filcmaradványokat. Ezt az eszközt a ma már nem működő Budapest 4. postahivatalban használták (V. kerület, Petőfi Sándor utca). A játék nyertese Balázsné Márton Mária lett Pápáról, nyereménye egy családi belépő a Postamúzeumba, az újranyitás után várjuk szeretettel!

(fotó: Hajdú József)

Igazgatónőnk a műsor 21:40-26:36 intervallumában beszélget a műsorvezetőkkel.

bélyegzőtisztító, 1950+
A 13. születésnapját ünneplő Család-barát magazinban beszélgettünk a Duna-TV élő adásában

2020. október 30.

A kiegyezést követően, 1868-ban a Magyar Kir. Posta által létrehozott mozgóposta szolgáltatásról beszélgetett a műszaki muzeológusunk Banner Gézával a posta kevéssé ismert, 136 évig prosperáló szolgáltatásáról, amely 2004-ig működött. A pályaudvarokon a szerelvénybe csatolt speciális, jelzett kocsiba lehetett az azonos irányba tartó leveleket és csomagokat feladni, amelyeket már menet közben feldolgoztak és így részben ki is szállítottak. Az TV-műsor rejtvénye is ehhez kapcsolódott.

A mozgópostáról szóló fotó-gyűjteményünket itt érhetik el.

Sajtótájékoztató: a Jövő Kommunikációja Alapítvány és a Magyar Kommunikáció Napja

2020. szeptember 17.

Puskás Tivadar születésének évfordulóján a Mystery Hotelben tartott sajtótájékoztató keretében bemutatkozott a Jövő Kommunikációja Alapítvány és bejelentették kezdeményezésünket, mely szerint a szeptember 17-i napot a MAGYAR KOMMUNIKÁCIÓ NAPJÁNAK nyilvánítsák.

A telefonhírmondó feltalálójának emlékét a Postamúzeum műszaki muzeológusa, Magdó Csaba méltatta és alátámasztotta a Magyar Kommunikáció Napjának fontosságát.

A sajtótájékoztatót követően az alapítvány vezetői megkoszorúzták Puskás Tivadar sírját a Fiumei úti sírkertben.

2020.09.17. JKA sajtotajekoztato
 
 

Benczúr Ház Kulturális Központ

 

Postamúzeum

E-mail: info@postamuzeum.hu

Telefon:  +36 1 269 6838
               +36 1 322 4240

Cím: 1068 Budapest, Benczúr u. 27.